Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Korisnici Instagrama ostaju bez više desetina opcija zbog virusa korona

Mjerama koje internet kompanije i društvene mreže preduzimaju da bi spriječile širenje lažnih vijesti u vezi sa globalnom pandmijom virusa korona ovih dana se pridružio u Instagram.

17.03.2020. 12:25 / Izvor: Telegraf

Mjerama koje internet kompanije i društvene mreže preduzimaju da bi spriječile širenje lažnih vijesti u vezi sa globalnom pandmijom virusa korona ovih dana se pridružio u Instagram.

Ta aplikacija za dijeljenje fotogafija i kratkih video zapisa počela je da ukida AR (augmented reality) efekte, odnosno efekte proširene stvarnosti, koji bi neke korisnike mogli da navedu da povjeruju u to da drugi korisnici mogu da liječe koronavirus.

U želji da spriječi širenje lažnih vijesti, koje su posljednjih nedjelja preplavile tu platformu, popularna aplikacija u vlasništvu Facebooka pojačala je nadgledanje upotrebe haštagova #Coronavirus i #COVID19.

Osim korisnih informacija, te oznake se često koriste i uz lažne vijesti kojima neki korisnici pokušavaju da obmanjuju lakovjerne ne bi li tako izvukli korist od povaćanja broja pratilaca i broja lajkova, ali i zaradili varajući ljude prodajom lažnih sredstava za tretiranje koronavirusa.

Ukoliko posumanju u istinitost određenih postova, korisnici mogu sami da ih prijave, na isti način kao što prijavljuju nasilan ili drugi neprikladan sadržaj. Nakon provjere, Instagram će umjesto lažnih informacija objavljivati linkove ka zvaničnim stranicama svjetskih zdravstvanih organizacija, koje objavljuju stručne i provjerene informacije o virusu COVID-19.

U cilju što veće istinitosti objava, Instagram će svim korisnicima aplikacije onemogućiti korišćenje AR efekata, kao i dodavanje novih, pa će oni u narednom periodu ostati bez više desetina AR opcija, koje su dosada svakodnevno koristili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza