Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Koriste ih milijuni, a mogu povećati rizik od moždanog

11.04.2014. 11:19 / Izvor: net.hr

Lijekovi protiv bolova koje koriste milijuni ljudi povezani su s većim rizikom od nepravilnog rada srca, što može dovesti do moždanog udara. Povećan rizik od razvoja atrijske fibrilacije može iznositi čak i 84 posto, upozoravaju nizozemski znanstvenici.

Atrijska fibrilacija - vodeći uzrok prvog moždanog udara - događa se kada je gornja srčana komora izgubila pravilan ritam te tuče brže nego inače, što dovodi do krvnih ugrušaka.

Barem sedam milijuna Britanaca s artritisom uzima propisane lijekove protiv bolova, uključujući nesteroidne protuupalne lijekove (eng. NSAID) poput diklofenaka i ibuprofena te novih lijekova nazvanih coxibs.

U istraživanju koje je trajalo gotovo 13 godina pratilo se zdravlje srca kod 8.423 ljudi. Prosječna dob sudionika bila je 68, a tek nešto više od polovine bile su žene.

U tom je razdoblju 857 sudionika razvilo atrijsku fibrilaciju. Od toga, 261 sudionik do trenutka dijagnosticiranja nikad nije koristio NSAID, 554 ih je koristilo u prethodnom periodu, dok ih je 42 koristilo u tom trenutku.

Trenutno korištenje povezano je sa 76 posto većim rizikom o atrijske fibrilacije, u odnosu na one koji nikada nisu koristili NSAID. Dob, spol i srčani problemi uzeti su u obzir.

Korištenje lijekova protiv bolova 30 dana prije postavljanja dijagnoze bila je povezana s 84 posto većim rizikom od atrijske fibrilacije. Iako se pokazao trend da su veće doze povezane s većim rizikom, nalaz nije statistički značajan.

Smatra se da NSAID može doprinijeti problemima s ritmom srca, jer povećavaju krvni tlak zbog zadržavanja tekućine.

"Naši rezultati sugeriraju da se povećani rizik javlja ubrzo nakon početka liječenja te da s vremenom može nestati", kaže Bruno Stricker, Erasmus Medicinskog centra u Rotterdamu.

NSAID rade tako da blokiraju enzim COX-2 koji smanjuje bol i upale, ali je također važan za reguliranje rada srca.

Professor Colin Baigent, sa Sveučilišta Oxford, kaže: 'Ova je studija u skladu s prethodnim izvještajima o tome da NSAID povećavaju rizik od atrijske fibrilacije. Ona je samo jedan od nekoliko srčanih problema povezanih s NSAID-om, od kojih je najvažniji povećani rizik od srčanog udara. Iako su ti lijekovi učinkoviti u tretiranju boli, važno je da se u obzir uzmu i rizici i korist prije nego ih liječnik propiše.'

Istraživači s Oxforda otkrili su da visoke doze nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca.

Studija je potvrdila postojanje 'malog, ali značajnog' dodatnog rizika od smrti zbog srčanih problema uslijed dugog korištenja.

Istraživanje objavljeno u medicinskog časopisu The Lancet otkrilo je da je naproksen najsigurniji nesteroidni protuupalni lijek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza