Koronavirus dodjelu Oscara pomjerio za april 2021.

16.06.2020. 12:13 / Izvor: Agencije
Koronavirus dodjelu Oscara pomjerio za april 2021.

Ceremonija je bila prvobitno zakazana za 28. februar iduće godine, ali su zbog pandemije koronavirusa zatvoreni bioskopi i poremećen je raspored izlazaka i prikazivanja filmova.

Svečana 93. dodjela prestižnih Oscara odložena je za 25. april 2021. godine zbog koronavirusa, saopštila je u ponedjeljak uveče američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

Ceremonija je bila prvobitno zakazana za 28. februar iduće godine, ali su zbog pandemije koronavirusa zatvoreni bioskopi i poremećen je raspored izlazaka i prikazivanja filmova.

Akademija je zbog toga odlučila da produži period prikazivanja fimova koji bi mogli da se kandiduju za Oscara. Taj period koji je predviđen do 31. decembra 2020. produžen je do 28. februara 2021.

Prestižna institucija se nada da će reditelji i producenti na taj način imati više vremena da opušteno završe svoje filmske projekte bez straha da neće moći da uđu u trku za Oscara.

Akademija je već ranije ublažile svoje propise, tako da će filmovi koji su izašli na internetu i zaobišli bioskopske sale zbog epidemije koronavirusa, moći ove godine da se takmiče za Oscara.

Ta filmska institucija obično zahtijeva da ostvarenja budu prikazana u bioskopima Los Angelesa najmanje sedam dana da bi mogla da uđu u izbor za Oscare. Međutim, bioskopske sale u Kaliforniji su zatvorene od polovine marta i za sada tamošnje vlasti ne pominju datum njihovog ponovnog otvaranja.

Dodjela Oscara je odložena i zbog zabrinutosti da ceremonija bude virtuelna i na taj način manje glamurozna.

Ceremonija Oskara je u prošlosti otkazana u nekoliko slučajeva - 1938. godine zbog poplava u Los Angelesu, 1968. poslije ubistva Martina Luthera Kinga i 1981. poslije pokušaja atentata na tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Regana.

Pored odlaganja dodjele, biće odloženo i otvaranje muzeja filma. Muzej koji je trebalo da bude otvoren 14. decembra, biće na kraju otvoren 30. aprila 2021. godine, navela je američka akademija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza