Kraj gužvama u prometu: Na cestama uskoro leteći taksiji

20.08.2016. 11:46 / Izvor: Nezavisne novine
Kraj gužvama u prometu: Na cestama uskoro leteći taksiji

Vozilo opisuju kao "leteće vozilo za individualni prijevoz putnika te transport tereta.

AIRBUS je objavio kako ima namjeru stati na kraj gužvama u velikim gradovima, i to putem samovozećih "letećih taksija" koji će se zvati Vahana. Aeronautički gigant je objavio kako će prototip Vahane biti gotov kroz godinu dana. Vozilo opisuju kao "leteće vozilo za individualni prijevoz putnika te transport tereta", a za razvoj vozila zadužen je Airbusov inovacijskim tim A3.

. Ukoliko dizajn i inženjerska realizacija prototipa budu slični futurističkim prikazima letećih taksija iz filmova poput Blade Runner, Airbusov projekt bi mogao potpuno transformisati neba iznad svjetskih metropola.

Doza opreza Ipak, ovakvim idejama je nužno pristupiti sa zdravom dozom skepticizma, obzirom na činjenicu da je niz sličnih projekata u prošlosti neslavno propalo. Boeing je tako razvio 6 miliona dolara "teško" transportno vozilo naziva Sky Commuter. Prototip nikad nije postao funkcionalan te je u finišu na aukciji prodan tek za dio cijene investicije.

Airbus tvrdi kako se radi o realističnom projektu, ističući kako raspolažu skoro svom potrebnom tehnologijom za takvo ostvarenje. Iz kompanije navode kako je prenapučenost velikih svjetskih metropola glavni razlog zbog kojega su odlučili investirati u individualna leteća vozila. Prema prvim najavama, Vahana bi trebala biti vozilo s jednim putničkim mjestom ili dron za transport tereta.

Moguće je da bi ispunjavala i obje funkcije. Najveći izazov pred kompanijom je razvoj sistem navođenja i izbjegavanja, koji bi osigurao da se vozilo ne zabije u druga vozila, zgrade, ptice ili druge prepreke. Enders: U budućnosti će nam samovozeći taksi sletjeti pred vrata Dodatno, takva inovacija bi tražila i velike regulativne intervencije, s obzirom na stroge zakone o vazdušnom saubraćaju u većini gradova. Airbus planira provesti testiranja prototipa već sljedeću godinu, koristeći modele kod Nacionalnog univerziteta Singapura.

"Nisam veliki obožavatelj Star Warsa, ali nije ludo zamisliti kako će jednog dana naši veliki gradovi biti premreženi letećim automobilima", kazao je izvršni direktor Airbus Grupe Tom Enders. "U ne toliko dalekoj budućnosti, koristićemo svoje pametne telefone kako bismo naručili samovozeći leteći taksi koji će sletjeti ravno pred naša vrata", zaključio je.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza