Kraljevske porodice pohranile matične ćelije

11.11.2013. 13:17 / Izvor: eKapija.ba
Kraljevske porodice pohranile matične ćelije
OTVORI GALERIJU

Pohranjivanje matičnih ćelija je već učestala praksa u svijetu i kod poznatih ličnosti. Ni jedan roditelj ne bi podnio da se njegovo dijete nađe u situaciji da mu je potrebna ova terapija, a da mu je nisu obezbijedili.

SLAVNIM JE ZDRAVLJE NA PRVOME MJESTU

Pohranjivanje matičnih ćelija je već učestala praksa u svijetu i kod poznatih ličnosti. Niti jedan roditelj ne bi podnio da se njegovo dijete nađe u situaciji da mu je potrebna ova vrsta terapije, a da mu je nisu obezbijedili onda kada su to mogli. Ni poznati “kraljevski roditelji” nisu lišeni toga.

Nedavno je veliku pažnju javnosti izazvala vijest o odluci britanskog princa Williama i  vojvotkinje Kate da pohrane matične ćelije svog sina, princa Georgea. Oni su se, kao i većina drugih roditelja, odlučili na pohranjivanje matičnih ćelija kako bi obezbijedili sigurniju budućnost svojoj porodici. Njihov izbor je bila jedna od američkih banaka.

ZDRAV RAZUM

Na području Bosne i Hercegovine posluje samo jedna banka koja je bila izbor poznatih kraljevskih porodica. Tako ovu priliku prije nekoliko godina nije propustila niti španska kraljevska porodica, princ Filip i princeza Letizia. Oni su 2010. godine matične ćelije njihove kćerke Sofije sačuvali u najvećoj njemačkoj banci Viti 34 u Leipzigu. 

Praktično da ne postoje slavne porodice koje danas ne koriste ovu priliku. Kako bi osigurali što sigurniju budućnost, te iskoristili potencijale koje samo matične ćelije iz pupkovine imaju, na ovaj korak su se odlučili i belgijski princ Edouard de Ligne, potomak jedne od najvažnijih plemičkih porodica iz Evrope i njegova supruga - glumica Isabella Orsini, inače poznata kao kumče bivšeg italijanskog premijera Silvia Berlusconia.

"Zajedno smo odlučili sačuvati krv iz pupkovine. Razgovarali smo s mnogim profesorima i sa našim prijateljem James Watsonom, nobelovcem koji je otkrio strukutru DNK, te se smo shvatili da je to ispravna odluka”, izjavila je princeza Isabella Orsini. I ova kraljevska porodica je matične ćelije svoje bebe sačuvala u Viti 34.

Matične ćelije svoga djeteta u Viti 34 sačuvao je i čuveni Flavio Briatore – „kralj“ Formule 1 i  njegova supruga – poznata italijanska modna ikona Elisabetta Gregoraci.

„Ovo je naš izbor zasnovan na zdravom razumu, jer će se te ćelije čuvati u banci u  Njemačkoj najmanje 30 godina, a mogu biti vid osiguranja života moga djeteta u slučaju zdravstvenih problema“, kaže Elisabetta - supruga Flavia Briatorea.

Prema uzoru na Flavia Briaotorea matične ćelije svoga sina Leona 2010. godine u Viti 34 pohranio je i svjetski prvak u motociklizmu, slavni Max Biaggi. I mnoge druge poznate ličnosti iz svijeta sporta su matične ćelije svoje djece sačuvali u Viti 34, banci sa najdužim iskustvom u Evropi. Tu su svakako fudbaleri iz iz najjačih svjetskih klubova Barcelone, Bayern Municha, Real Madrida, Milana i mnogi drugih. Ovu banku je odabrao i naš fudbalski reprezentativac Sanel Jahić, te je u Viti 34 matične ćelije svoga sina sačuvao na 50 godina.

Mnoge svjetski poznate ličnosti su se odlučile na ovaj korak i podijelile svoju odluku sa javnosti kako bi svim roditeljima skrenuli pažnju na mogućnosti koje pruža pupčana vrpca, koja se u većini slučajeva baca, a sva vrijednost koja ona nosi u tom slučaju propada. Najpoznatija ruska balerina Natalia Titova, supruga Massimiliana Rosolina, olimpijskog prvaka u plivanju kaže: „Mi smo odlučili sačuvati pupčanu vrpcu u Viti 34, te tako pružiti našoj kćerki što više  ljubavi. Ovo je jednostavan zadatak koji može osigurati zdravlje i budućnost, to je najbolja investicija za porodicu“.

DOSTUPNO I U BIH

Na području cijele Evrope posluje veliki broj porodičnih banaka matičnih ćelija, međutim Vita 34 se diferencirala od ostalih po visokim standardima pohranjivanja, jedinstvenim uslugama i metodama skladištenja koju su prepoznale mnoge cijenjene svjetske ličnosti. Iz Bio Savea, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera prve i vodeće banke matičnih ćelija Vite 34, kažu: “Veoma smo ponosni na činjenicu da su mnoge slavne svjetske ličnosti svoje povjerenje dali upravo Vitu 34  i ovo je najbolja potvrda kvaliteta naše banke. Španska i belgijska kraljevska porodica zasigurno imaju veliku mogućnost izbora i za svoju porodicu biraju samo ono najbolje. Izuzetna nam je čast što su usluge Vite 34 koja je izbor većine poznatih svjetskih ličnosti, dostupne i roditeljima u Bosni I Hercegovini.”

 

Bio Save, ovlašteni i ekskluzivni partner Vite 34 za BiH

Maršala Tita 2, Sarajevo

+387 33 200 800

www.biosave.ba, www.facebook.com/biosave.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza