Kreativni hobi je lijek za dušu

26.06.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Kreativni hobi je lijek za dušu

Mjesto u kojem se može pronaći sve za kreativno stvaralaštvo zasigurno je Fedi d.o.o.

Iz dana u dan raste broj obaveza s kojima morate da se nosite, grčevito se borite za egzistenciju svoje porodice, nije vam ni do čega, pa vam hobi ne pada ni na kraj pameti. E, ali kada biste znali da vam je on neophodan koliko i san, voda i hrana, sigurno ne biste tako razmišljali.

Gledanje televizije ili slušanje muzike teoretski spadaju u hobi, iako ove aktivnosti ne zahtjevaju poseban angažman, pa ne pružaju ni dovoljnu dozu sreće i zadovoljstva. Opet, zahtjevan hobi pomoći će vam da produbite kreativne sposobnosti, da upoznate ljude s kojima dijelite slična interesovanja i riješite se stresa koji je odavno postao sastavni dio našeg života.

Ako želite da zabavite mozak i ruke, dajemo vam savjete koji će vam pomoći da pronađete hobi baš po vašoj mjeri.

Da biste pomogli sebi u odabiru, sjetite se svog djetinjstva kada ste imali manje obaveza.

Zapitajte se šta vas je činilo sretnim. Da li je to bilo slikanje, crtanje, pjevanje, vožnja bicikla…

Ne mora da znači da bi vam ista zanimacija podjednako prijala i sada, ali ako se sjetite šta vam je u toj aktivnosti pružalo toliko zadovoljstvo, biće vam lakše da smislite šta bi to moglo da bude danas.

Tražite nešto što vas uzbuđuje i nemojte da se obeshrabrite ukoliko vam ne uspije iz prvog pokušaja. Tek kada počnete da se radujete i uživate u vremenu koje ste proveli baveći se njime, znaćete da ste pronašli pravi hobi.

Nemojte se baviti hobijem samo zato što vaša najbolji prijatelj ili prijateljica uživa u njemu. Ako vam je to jedina motivacija, znajte da ćete brzo početi da se dosađujete. Važno je da slušate sebe, a zadovoljstvo neće izostati. Birajte nešto što vas usrećuje.

Da bi vas ispunio, hobi uopšte ne mora da bude skup. Važno je samo da vas ispunjava. Odvojte i neko mjestašce koje će biti vezano za vaš hobi. To može da bude ugao u kome slikate, ili se bavite onim hobijem za koji ste se opredijelili.

I ne morate da potrošite sate, posebno ako ste zaposleni i imate pune ruke posla. Ponekad je dovoljno da se samo nekoliko minuta bavite svojim hobijem i da to vrijeme odvojite samo za sebe. Najvažnije je da tog zadovoljstva u vašem životu ima, i da ga ima redovno.

Kada se bavite nečim što volite, bićete sretniji, kreativniji, vedriji… Nemojte da se iznenadite ako vam, dok se bavite hobijem, sine rješenje za, recimo, novčani problem koji trenutno imate.

Mjesto u kojem se može pronaći sve za kreativno stvaralaštvo zasigurno je Fedi d.o.o. U njihovim poslovnicama  možete naći: hobi boje za slikanje na različitim podlogama: staklu, keramici, tekstilu, svili, drvetu, terakoti, stiroporu, lakove za zaštitu,specijalne lakove i lepkove za salveta (salvetnu) tehniku i decoupage (dekupaž), akrilne boje, salvete, rižin papir,četkice, polimernu glinu, svilene marame i ešarpe, pasta mašine za polimernu glinu, drvene kutije, ramove, poslužavnike, perle, vune i konac za pletenje i dr.

Neka vam svaki dan bude kreativan!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza