4 Nova uzbudljiva naslova na kioscima iNovina BH

02.12.2017. 09:13 / Izvor: Akta.ba
4 Nova uzbudljiva naslova na kioscima iNovina BH

Ne daj mi nikada da odem - Tema ovog romana je veoma snažna, opominjuća i aktuelna, na prvi pogled uznemirujuća, ali duboka emotivna.

Biblioteke se ne prave, one rastu, izreka je koju treba bukvalno shvatiti, a iz iNovina BH su odlučili da na Vaše kioske donesu 4 nova uzbudljiva naslova, kako bi povećali Vašu kolekciju knjiga.

Crno Mlijeko - Elif Safak,

Knjiga Crno mlijeko je studiozno i britko razmišljanje vodeće turske spisateljice o književnosti, majčinstvu i duhovnom blagostanju.

Nakon rođenja prvog djeteta, Elif Safak je doživjela duboku ličnu krizu. Opterećena krivicom, anksioznošću i zbunjena zbog nove, majčinske uloge, istaknuta romansijerka prvi put u životu prestala je pisati. Potonuvši u postporođajnu depresiju, Safak je istražila iskustva drugih istaknutih spisateljica, poput Sylvije Plath, Virginije Woolf, Simone de Beauvoir i Alice Walker, kako bi pronašla način da pomiri sukob između majčinstva i umjetničkog stvaranja u društvu u kojem dominiraju muškarci. Krajnje iskrena, živopisna i neočekivano duhovita, knjiga Crno mlijeko će sigurno biti prihvaćena među brojnim piscima, u akademskom svijetu i među ženama koje su prošle kroz krizu identiteta izazvanu majčinstvom.

Dnevnik jednog nomada - Bekim Sejranović,

"Dnevnik jednog nomada" istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti...

Porijeklo - Dan Brown  

Profesor nauke o simbolima i vjerske ikonografije Robert Langdon odlazi u muzej Gugenhajm u Bilbao da bi prisustvovao šokantnom otkriću u istoriji čovječanstva koje je realizovao jedan od njegovih bivših studenata sa Harvarda, Edmond Kirš, milijarder i futurolog. Naravno, sve će krenuti naopako i u frenetičnom ritmu jer će Langdon, zajedno sa elegantnom direktorkom muzeja Ambrom Vidal, rješavati tajne koje je Kirš posijao. Uz to će morati da izbjegava zamke koje mu nevidljivi neprijatelj postavlja, a moguće je i da ga sama kraljevska porodica ometa u istrazi. Enigme, uzbudljiva otkrića i vjerske konspiracije su ponovo tu, a čitaoce očekuje i jedno malo iznenađenje u odnosu na prethodne romane.

Ne daj mi nikada da odem - Kazuo Ishiguro,

Tema ovog romana je veoma snažna, opominjuća i aktuelna, na prvi pogled uznemirujuća, ali duboka emotivna. U romanu se prati priča o prijateljstvu, ljubavi, ljubavnom toruglu, a zapravo je to priča o ljudskom biću, njegovom smislu, njegovoj veličini. Čovječanstvo zatvara oči pred tim da, jednom stvoreno, na bilo koji način, ljudsko biće je dio prirode i ne može mu se oduzeti pravo na emocije, na sopstveno telo i sopstveni izbor za život, poručuje Išiguro.

Čitalac u početku misli da pred sobom ima još jednu od onih priča o odrastanju i školovanju u engleskim internatima, ali ubrzo uviđa da nešto nije u redu, da to nije priča o tome, da nešto treba da sazna, nešto što je obavijenom velom tajne. Ljupka i draga deca, juinaci ovog romana, zapravo su klonovi. Njima se po malo govori o tome, oni vjeruju da su normalna djeca, vaspitavaju se na klasičnoj literaturi, gledaju filmove, vole se, ali svi oni žive da bi jednog dana postali donatori svojih organa. Ti mladi ljudi odrastaju i proživljavaju sve što je normalno za čovjeka i sasvim mirno prihvataju činjenicu o svojoj svrsi i zadatku, ali među njima se šire glasine da parovi koji dokažu svoju ljubav, imaju mogućnost da im se odloži početak donatorstva za nekoliko godina, koje mogu da iskoriste potpuno za sebe. To naravno, pokazuje se, nije istina, ali ako su oni stvorili te klasine, vidi se da su nesvjesno uočili snagu ljubavi, seksualne moći, snage života.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza