Knjiga.ba vam preporučuje nova izdanja za čitanje tokom praznika
OTVORI GALERIJU

Pauza / KULTURA I FILM

Knjiga.ba vam preporučuje nova izdanja za čitanje tokom praznika

Ne kaže se uzalud da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj, zato vam iz najveće online knjižare u BiH, koja se nalazi na adresi Knjiga.ba predlažu...

30.04.2018. 12:49 / Izvor: Akta.ba

Ne kaže se uzalud da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj, zato vam iz najveće online knjižare u BiH, koja se nalazi na adresi Knjiga.ba predlažu da prvomajske praznike provedete uz nove naslove u njihovoj ponudi.

Iz Knjiga.ba izdvajaju ...

Hazeta Hamzić-Salihović - Šapat sudbine

Roman Šapat sudbine čita se u jednom dahu.

Humanost koja je krasila glavnu junakinju, primjer je dobrih djela, kojim će autorica kroz glavne likove: doktoricu Refiku, Emu, Nadu i ostale, spajajući Istok i Zapad, spojiti, pozitivno ujediniti i sve one koji budu čitali ovo djelo, koje svima toplo preporučujem. (Nedžib Vučelj, književnik)

Peyami Safa - Sami smo

Pisac Peyami Safa jedan je od najznačajnih turskih autora prve polovine XX vijeka. Rođen je (1899.) i preminuo je u Instambulu (1961.) ostavio je značajan trag u novoj književnosti ove zemlje. Roman „Sami smo“ (Yalnızız, 1951) kao i ostala njegova djela bavi se preispitivanjem materije i smisla, duha i tijela, idealizama i materijalizama uz jasni naglasak na dileme, kao što su, različiti temparamenti u jednoj porodici i odnos te porodice prema društvu u kome počinju da se primjećuju „zapadnjački“ uticaji.

Faruk Šehić - Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

Hit depo je druga zbirka pjesama Faruka Šehića. Koliko je u prvoj zbirci bio fokusiran na formu iskaza, toliko je u ovoj drugoj okrenut svijetu i svakodnevici. Njegov lirski subjekt odustao je od ignorisanja stvarnosti, i od zatvaranja u samoga sebe. Poezija mora biti više od jezičke i stilske vježbe; ona mora progovoriti o stvarnosti, o bolu, o nesreći, o gluposti, o siromaštvu, o čovjeku, sugrađaninu, prolazniku, roditelju, komšiji. Podijeljena u cikluse nejednakog obima, zbirka Hit depo koncentriše se oko tri dominantna motiva: socijalna nepravda, zlotvorstvo medija, rat. Posljednji, najužasniji, neodvojiv je od prva dva, kao zametak primiren u njima.
Hit depo priziva u svijest mnoge asocijacije, a sintagma Hane Arent banalnost zla u ovom je kontekstu nezaobilazna.

Za još više zanimljivih naslova posjetite ih na adresi, Knjiga.ba

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza