Pauza / KULTURA I FILM

Kupreška kosidba upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine

17.12.2020. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Kupreška kosidba upisana je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, saopćeno je iz Ministarstva civlinih poslova.

Dan kosidbe ili Strljanica je višestoljetna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju,  a upis na UNESCO-vu  listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade. 

Ministarstvo civilnih poslova i Državno povjerenstvo za UNESCO su dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Fotografija: UNESCO twitter

PODIJELI:

TAGOVI:

UNESCO

Kupres

kosidba

kultura

baština

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza