Ledene palače i tornjevi na festivalu u Harbinu, pogledajte video

06.01.2021. 11:08 / Izvor: seebiz.eu
Ledene palače i tornjevi na festivalu u Harbinu, pogledajte video

Čarobni prizori privlače milione posjetitelja svake godine u grad na sjeveroistoku zemlje, koji je otvorio zimski festival u utorak, unatoč ponovnoj pojavi žarišta s malim brojem zaraženih koronavirusom u više dijelova Kine.

Osvijetljeni ledeni tornjevi i kristalne palače izrađeni od divovskih blokova leda i golemi snježni lavirinti dočekuju posjetitelje kineskog godišnjeg ledenog festivala u Harbinu.

Čarobni prizori privlače milione posjetitelja svake godine u grad na sjeveroistoku zemlje, koji je otvorio zimski festival u utorak, unatoč ponovnoj pojavi žarišta s malim brojem zaraženih koronavirusom u više dijelova Kine.

Pripreme za festival započele su sedmicama ranije i radnici su iskopali milione prostornih metara leda s površine rijeke Songhua.

Ledena gromada oblikovana u golemi cvijet zasvijetilila je u utorak navečer označavajući otvaranje festivala.

Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu inspirirale su širom Kine promociju zimskih sportova i turizma a broj kineskih zimovališta u proteklom desetljeću gotovo se učetverostručio.

Kina je uvelike stavila pod kontrolu epidemiju koronavirusa i počela su se otvarati mjesta zabave i kulturnih događanja i život se proteklih mjeseci uvelike vratio u normalu.

No, mala žarišta u mnogim gradovima potaknula su vlasti da pojačaju testiranja i ograniče putovanja.

Posjetitelji festivala ove godine moraju pokazati "zdravstveni kod" na aplikaciji za praćenje kontakata oboljelih od covida-19 i mjeri im se temperatura prije ulaska na festival.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza