Lejla Tanović zauzela 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Italiji

04.10.2021. 12:19 / Izvor: Fena
Lejla Tanović zauzela 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Italiji

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović zauzela je 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maratonu na najtežoj utrci u svojoj karijeri.

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović zauzela je 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maratonu na najtežoj utrci u svojoj karijeri.

Nova svjetska prvakinja je Austrijanka Mona Mitterwallner, koja je sjajnom vožnjom osvojila prvo mjesto i dres svjetskog prvaka koji će nositi narednih godinu dana. Drugo mjesto u svojoj posljednju utrci u karijeri osvojila je Poljakinja Maja Włoszczowska i time zaključila jednu od najboljih karijera u svijetu biciklizma sa dvije olimpijske medalje i devet medalja sa svjetskih prvenstava. Podiji je upotpunila Natalia Fischer Egusquiza, reprezentativka iz Španija i trenutna evropska prvakinja.

Svjetsko prvenstvo na Elbi ponudilo je atraktivnu utrku za gledaoce s obzirom na to da je konfiguracijom terena staza bila jedna od najtežih i najzahtjevnijih u istoriji ovog takmičenja, ukupne dužine 80 kilometara i 3.100 metara visinskog uspona. Podatak koji govori tome u prilog je i taj da je prošlogodišnji svjetski prvak iz Kolumbije Paez Leonardo odustao radi pada i loma ruke, dok je svjetska prvakinja Ramona Forchini koja je došla sa namjerom da odbrani titulu odustala nakon prvog kruga.

"Na svom drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu osvojila sam 15. mjesto na izuzetno fizički i tehnički teškoj stazi. Na početku utrke osjećala sam se veoma dobro, polako sam napredovala sa pozicijama te vodila bitku za ulazak u top 10, međutim radi problema sa stomakom moj maksimum je bio 15 mjesto. Zasigurno da je ovo bila najteža utrka u mojoj karijeri, ali ujedno sam imala i veoma jak motiv s obzirom na to da sam dala svoj maksimum i odvozila bez greški", rekla je Lejla Tanović.

Za bh. takmičarku nema vremena za odmor jer već u petak je očekuje nastup na Svjetskom kupu u Francuskoj, a što će biti i posljednja utrka u ovoj sezoni.

"Iako sezona još uvijek nije gotova, Lejla je osvajanjem 15. mjesta zaokružila sjajnu sezonu iza sebe. Staza je bila zaista brutalna, tako da je u muškoj konkurenciji skoro 40 takmičara odustalo tokom utrke. Sigurno da je ovo jedno neprocjenjivo iskustvo za Lejlu i da sa ovakvim teškim utrkama napreduje. Lejla je utrku odvozila bez greške i taktički onako kako smo dogovorili prije starta. Sada je dan odmora, a već sutra putuje za Francusku gdje je očekuje posljednja utrka u sezoni, odnosno Svjetski kup Roc d'Azur", rekao je trener Amar Njemčević.

Tanović trenutno zauzima deveto mjesto na Svjetskoj biciklističkoj ranking listi, dok je osvajanjem 15. pozicije osvojila novih 78 UCI bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza