Lejla Tanović završila sezonu kao osma biciklistkinja svijeta

21.10.2021. 12:09 / Izvor: Fena
Lejla Tanović

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović završila je sezonu kao osmoplasirana biciklistkinja na svjetskoj UCI ranking listi.

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović završila je sezonu kao osmoplasirana biciklistkinja na svjetskoj UCI ranking listi. U samom vrhu svjetske liste nije došlo do promjena, tako da je i dalje prvoplasirana Katazina Sosna iz Litvanije, na drugom mjestu je Švicarka Ariane Luthi, dok je na trećem mjestu Stefanie Dohrn iz Njemačke.

Tanović je imala do sada svoju najuspješniju sezonu u karijeri u kojoj je osvojila dvije medalje sa Svjetskih kupova u maraton disciplini. Srebrnim medaljama na Svjetskim kupovima u Francuskoj dodala je još i šest pobjeda na UCI utrkama, a što je ujedno i njen rekord pobjeda u jednoj sezoni. Svoju dominaciju na balkanskoj biciklističkoj sceni potvrdila je osvajanjem svoje pete uzastopne titule balkanske prvakinje.

"Sezona je krenula veoma loše jer sam na samom startu imala mnogo problema sa alergijama, te sam do sredine sezone bila van najboljih 10 na svijetu. Međutim uz kvalitetan trening i pripreme vratila sam se u formu te odvozila svoju najbolju sezonu u karijeri. Nagovještaj da se vraćam u formu bilo je osvajanje šestog mjesta nakon šest sati utrkivanja, na Dolomiti Superbike utrci u Italiji, a koja je bila UCI HC kategorije, odnosno kategorija ispod Svjetskog kupa. U ovoj sezoni sam uspjela nastupiti na dva Svjetska kupa i osvojiti dva druga mjesta. Naš cilj za narednu sezonu je nastup na svih šest svjetskih kupova i plasman u pet najboljih na svijetu", rekla je Lejla Tanović.

Naša biciklistkinja je na Svjetskom prvenstvu u Italiji osvojila 15. mjesto na do sada najtežoj utrci u njenoj karijeri, dok je na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj upisala je 11. mjesto. Nakon kratke pauze započinje pripreme za narednu sezonu, a prve utrke je očekuju već u februaru mjesecu.

"Plan je da se treninzima vratim naredne sedmice gdje ću za početak raditi na bazičnoj formi, nakon toga u februaru mjesecu putujem za Španiju na dužinske pripreme. U Španiji ću u sklopu priprema nastupiti na dvije etapne utrke. Riječ je o utrkama koje se voze četiri dana, a pobjednik je takmičar sa najboljim vremenom u generalnom plasmanu. Prvo me očekuje nastup na Mediterranean Epic-u UCI HC kategorije, a nakon toga i prvi nastup na Svjetskom kupu naredne sezone odnosno na Andalucia Bike Race utrci", rekla je za kraj Lejla Tanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza