Leptospiroza životinjska bolest koja snažno utječe na ljude

24.10.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Leptospiroza životinjska bolest koja snažno utječe na ljude

Leptospiroza je zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se sa zaraženih životinja može prenijeti na ljude.

Leptospiroza je zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se sa zaraženih životinja može prenijeti na ljude. Ova bolest napada mnoge domaće i divlje životinje. Za čovjeka su najčešći izvori zaraze domaće životinje (svinje, goveda, konji, psi, mačke i drugi) i glodari, naročito štakori i miševi. Zaraženi glodari izlučuju uzročnike doživotno.

Zaražene životinje izlučuju bakterije u vanjsku sredinu najviše mokraćom, ali i drugim izlučevinama (plodova voda, mlijeko, slina), a leptospire se nalaze i u tkivima zaraženih životinja. Bakterije mogu preživjeti u vanjskoj sredini nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, naročito ako se nalaze u vodi stajaćica i lokvi, naročito ako je vrijeme toplo i vlažno.

Čovjek se zarazi direktno kontaktom sa mokraćom, tkivima i drugim izlučevinama zaraženih životinja ili indirektno vodom, hranom, tlom i predmetima koji sadrže mokraću i izlučevine zaraženih životinja, najčešće kroz male povrede na koži.

Najviše obolijevaju ljudi na selu, rudari, ribari i radnici u klaonicama ali, zaražavanje se može desiti i kupanjem u kontaminiranoj vodi (voda u koju su mokrile zaražene životinje).

Znaci oboljenja su povišena temperatura, groznica, bolovi u listovima i leđima, upala očiju. Kod nekih osoba, bolest se završi u ovom stadiju, a kod nekih dolazi do pogoršanja sa upalom bubrega, jetre, pluća, probavnih organa i promjenama na koži. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi, može završiti smrtno.

Iz Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ističu da je potrebno poduzimati mjere da bi se zaštitili od ove bolesti:

- Veterinarski nadzor nad domaćim  životinjama.

- Izdvajanje zaraženih životinja, vakcinacija.

- Borba protiv glodara deratizacijom i higijenskim mjerama (fizička zaštita prostora, naročito onog u kojem se drži hrana, higijensko uklanjanje otpada).

- Poboljšavanje higijenskih mjera u okolini što onemogućuje održavanje uzročnika u vanjskoj sredini.

- Nošenje adekvatne radne odjeće i obrada i zaštita povrijeđene kože.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza