al
Leptospiroza životinjska bolest koja snažno utječe na ljude

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Leptospiroza životinjska bolest koja snažno utječe na ljude

24.10.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba

Leptospiroza je zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se sa zaraženih životinja može prenijeti na ljude. Ova bolest napada mnoge domaće i divlje životinje. Za čovjeka su najčešći izvori zaraze domaće životinje (svinje, goveda, konji, psi, mačke i drugi) i glodari, naročito štakori i miševi. Zaraženi glodari izlučuju uzročnike doživotno.

Zaražene životinje izlučuju bakterije u vanjsku sredinu najviše mokraćom, ali i drugim izlučevinama (plodova voda, mlijeko, slina), a leptospire se nalaze i u tkivima zaraženih životinja. Bakterije mogu preživjeti u vanjskoj sredini nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, naročito ako se nalaze u vodi stajaćica i lokvi, naročito ako je vrijeme toplo i vlažno.

Čovjek se zarazi direktno kontaktom sa mokraćom, tkivima i drugim izlučevinama zaraženih životinja ili indirektno vodom, hranom, tlom i predmetima koji sadrže mokraću i izlučevine zaraženih životinja, najčešće kroz male povrede na koži.

Najviše obolijevaju ljudi na selu, rudari, ribari i radnici u klaonicama ali, zaražavanje se može desiti i kupanjem u kontaminiranoj vodi (voda u koju su mokrile zaražene životinje).

Znaci oboljenja su povišena temperatura, groznica, bolovi u listovima i leđima, upala očiju. Kod nekih osoba, bolest se završi u ovom stadiju, a kod nekih dolazi do pogoršanja sa upalom bubrega, jetre, pluća, probavnih organa i promjenama na koži. Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi, može završiti smrtno.

Iz Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ističu da je potrebno poduzimati mjere da bi se zaštitili od ove bolesti:

- Veterinarski nadzor nad domaćim  životinjama.

- Izdvajanje zaraženih životinja, vakcinacija.

- Borba protiv glodara deratizacijom i higijenskim mjerama (fizička zaštita prostora, naročito onog u kojem se drži hrana, higijensko uklanjanje otpada).

- Poboljšavanje higijenskih mjera u okolini što onemogućuje održavanje uzročnika u vanjskoj sredini.

- Nošenje adekvatne radne odjeće i obrada i zaštita povrijeđene kože.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza