Pauza

LG i Samsung misle na očuvanje okoline: Mobiteli napajani sunčevom energijom

20.02.2009. 10:35 / Izvor: Oslobođenje

Kompanije LG i Samsung najavili su nove mobilne telefone koji se zasigurno neće nositi u džepu. Naime, ove dvije kompanije su razvile prototipe u čija su kućišta ugrađeni solarni paneli za punjenje baterija.

Samsungov telefon nazvan Blue Earth ima ekran osjetljiv na dodir i zaobljene ivice, kako bi, po navodima kompanije, izgledao kao "lijepo zaobljen oblutak". Da bi ostali na temi očuvanja okoline telefon je napravljen od reciklirane plastike i u njemu nema materijala štetnih za okolinu. Solarne ćelije pokrivaju skoro cijelu poleđinu kućišta. Da bi ojačala i korisnička ekološka svijest, mobitel ima ugrađen pedometar koji mjeri koliko smo ugljičnog dioksida uštedjeli na našoj planet hodajući umjesto vozeći se.

LG je obajvio vrlo malo informacija o svom prototipu, ali se sa objavljenih fotografija vidi da se radi o verziji telefona KF750 Secret čija je poleđina takođe prekrivena solarnim ćelijama.

Solarni paneli kod oba telefona ne daju dovoljno struje za direktan rad telefona, već se koriste za punjenje ugrađenih baterija.

Odgovor na pitanje da li novi telefoni znače kraj za punjače, glasi: još uvijek ne. Samsung je potvrdio da uz njegov model ide i punjač, ali je naglasio da telefon troši svega 30 milivati u režimu na čekanju. LG je obajvio da će komercijalizacija njegovog solarnog telefona biti moguća tek kad budu imali model koji može da izdrži tri minute razgovora poslije deset minuta punjenja.

Pošto u tami džepa ili torbe telefoni neće moći da se pune, korisnici će s vremena na vrijeme morati da ih izlažu sunčevoj svjetlosti. Pored toga, pošto su solarne ćelije smještene na poleđini, morat će da ih odlažu s licem na dolje, što može oštetiti ekran.

Nema sumnje da su ovo tek počeci razvoja solarnih telefona kojima kompanije pokušavaju da pokažu da razmišljaju o očuvanju okoline, ili o korisnicima kojima je do toga stalo, ili o sve razvijenijem tržištu "zelenih" proizvoda.

Ni LG ni Samsung nisu objavila kada će se ovakvi telefoni naći u ponudi, niti po kojoj cijeni će se prodavati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza