Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Libanski "Feničanski brod" napravljen od 50.000 plastičnih boca

21.05.2018. 12:45 / Izvor: Fena

Brod u feničanskom stilu napravljen od plastičnih boca isplovio je u nedjelju ujutru iz luke Byblos prema Bejrutu, u okviru ekološke inicijative Družtva Chreek, u saradnji s Libansko-američkim univerzitetom, kampusom Byblos i općinom Byblos.

U kulturno-ekološkom događaju učestvovali su generalni direktor ministarstva kulture Ali Samad, koji zastupa ministra kulture Ghattasa Khouryja, gradonačelnik Jbeila Wissam Zaarour, predsjednik Libansko- američkog univerziteta Joseph Jabbra, i čelnik društva Chreek George Ghafari, skupa sa zvaničnicima libanskog Crvenog križa i civilne zaštite, studentima fakulteta i građanima Byblosa.

Zaarour je opisao inicijativu kao "ekološki simbol jer je brod napravljen od 50.000 plastičnih boca i ima za cilj podići svijest o opasnosti od otpada, pored kulturnog simbolizma koji otjelovljuje feničanski brod koji je korišten za trgovinu i izvoz libanskog cedra kroz obalu Jbeila". 

Zaarour je nazvao plovilo kao "Fenilčanski brod" zbog njegovog simboličkog značaja, hvaleći napore društva Chreek i studenata univerziteta koji su neumorno radili na tom projektu. 

Govoreći o ciljevima inicijative, Zaarour je kazao da je namjera projekta privući pažnju na ekološku štetu izazvanu nesortiranjem otpada, posebno plastičnog koji se ne raspada u prirodi, i oživljavanje istorije feničanskog Libana, koji je bio čuven po proizvodnji brodova, doprinoseći razvoju civilizacije, prenosi libanska novinska agencija NNA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza