Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Lijepom vremenu definitivno dolazi kraj

20.09.2018. 10:19 / Izvor: hayat.ba

Lijepom vremenu u kojem uživamo u drugoj polovici septembra definitivno dolazi kraj. Naime, Europu će uskoro zahvatiti val hladnog zraka s Arktika, a temperature će drastično pasti.

Kako javlja meteo web Sever Weather Europe, početkom sedmice doći će do velike promjene vremena u Europi. Naime, sa sjevera će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora zračne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim dijelom Europe.

Natprosječno visoke temperature koje nam je donijelo kasno ljeto, a u kojima uživamo posljednjih sedmica, tako će dva prodora hladnoće sa sjevera. Prvi i slabiji prodor hladnog zraka stići će ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebao bi se dogoditi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog zraka doprijeti sve do južnog Mediterana, pa čak i sjevera Afrike, navodi Severe Weather Europe.

Trenutna meteorološka situacija nad Europom počet će se mijenjati u petak, kad će se hladni arktički zrak početi probijati nad sjeverom i zapadom kontinenta. Hladni zrak širit će se iza hladne fronte s Atlantika prema središnjoj Europi, dok će se topli zrak pomicati na krajnji sjever, prema Skandinaviji, te sjeveroistoku.

U nedjelju blago zatopljenje, ali neće potrajati

Hladni zrak nad zapadnom Europom u nedjelju će se pomaknuti prema krajnjem sjeveru, pa će na jugu Europe doći do zatopljenja. No, ono neće dugo potrajati jer će se nad Atlantikom uskoro formirati novi val hladnog zraka, a tada će se stvoriti "kanal" prema sjeveru, koji će omogućiti snažan prodor arktičkog zraka prema kontinentalnoj Europi.

Pravo zahlađenje stiže u utorak

Do utorka će se val hladnog zraka razviti nad kontinentom, pa će se tako arktička fronta proširiti preko središnje Europe do Balkana i Mediterana, navodi Severe Weather Europe. Zbog arktičkog zraka doći će do drastičnog pada temperature.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza