List koji proizvodi struju

01.10.2011. 08:10 / Izvor: eKapija.ba
List koji proizvodi struju

Američki naučnici proizveli su umjetni list koji može da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti. list čini solarna ćelija izrađena od silicija, s različitim katalitičkim materijalima pričvršćenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao.

Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga sunčevoj svjetlosti, navodi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u američkom časopisu Science od 30. septembra.

List ubrzano proizvodit veliku količinu mjehurića kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj. Kada se list stavi u posudu sa stijenkom kojom se dvije površine lista odvoje, proizvedeni mjehurići se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju električne energije.

Ako se ti mjehurići kisika i vodika stave u gorivu ćeliju, oni se ponovo spoje i nastaje voda, pri čemu se stvara električna energija, rekao je Nocera. Ideja je u začetku, ali ima golemi potencijal, dodaje taj znanstvenik, ističući da ovom sustavu ne trebaju žice, lagan je i, osim uređaja za skupljanje i pohranjivanje mjehurića kisika i vodika, ne zahtijeva puno dodatne opreme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza