Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Livanjski konji traže hranu u Duvnu!

11.01.2019. 08:09 / Izvor: bljesak.info

Livanjski divlji konji, koji inače žive na visoravni Kruzi podno planine Cincar, ovih dana su se tražeći hranu spustili do naselja oko Tomislavgrada.  Mještani naselja Borčani, Kongore, Lipe te nekih podljubuških sela intenzivno javljaju o njihovom kretanju.

Po kazivanju očevidaca, nekoliko viđenih konja je izgladnjelo jer ispod snijega ne mogu naći travu. Kako pretpostavljaju, jedini razlog njihovog spuštanja iz Livna prema južnim dijelovima općine Tomislavgrad je upravo potražnja za hranom ili bijeg od zvijeri.

Preko društvenih mreža i portala mogu se pročitati apeli građana i mještana tih naselja na udruge ili službe koje se brinu o napuštenim životinjama da se pobrinu i za ove konje te da im se dostavi hrana, prenosi bljesak.info.

Osim toga, kako navode, njihova nesvakidašnja pojava predstavlja veliku opasnost na prometnicama jer se na njima najviše zadržavaju u potrazi za solju koju strojevi za održavanje cesta posipaju.  Trenutno se spomenuti konji nalaze na dijelu zvanom Grla, na samom ulazu u šumovito područje Vran planine.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

livanjski konj

hrana

Duvno

kretanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza