Luda ideja za vanjski kamin

20.01.2010. 15:04 / Izvor: zena.hr
Luda ideja za vanjski kamin

Zanimljivo kreirano rješenje za igru i zabavu

Arhitekti iz studija Haugen/Zohar Architects dizajnirali su ovaj vanjski kamin u gradu Trondheimu u Norveškoj, za koji kažu da su htjeli stvoriti jedan zatvoreni prostor za igru i pričanje priča. Došli su na ideju da na neki način iskoriste povijesni moment baš tih akcija i logično, stvorila se ideja kreiranja kamina. Naime, nekada je on bio centar svih događanja, on je davao toplinu, svjetlost i sigurnost.

Za samu izvedbu imali su ograničeni budžet, pa su materijal uzimali s obližnjeg gradilišta (otpad). Glavni građevinski element ovog kamina su male drvene letvice od prirodno impregniranog drva četinjače, koje su, inspirirani starim norveškim kolibama i starinskim drvenim konstrukcijama, uspjeli spojiti u veliku konstrukciju dimenzija 5,2 x 4,5 m.

Konstrukcija je sastavljena od 80 slojeva spojenih letvica i postavljena je na nepravilno postolje izvedeno od brušenog betona. Slojevi po visini variraju u obujmu, ali i u položaju njihovog središta prema centralnoj osi. Na taj način se dobio nepravilan, organski oblik. Između letvica su (također) drveni separatori izrađeni od hrastovine kako bi cijela konstrukcija imala dovoljno zraka za bravak u njoj, ali i za sušenje letvica.

Ulaz u konstrukciju je kroz nepravilan otvor, koji s unutarnje strane ima klizna vrata, kako bi se ona mogla kompletno zatvoriti i zaključati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza