Lutkarskom predstavom "Pretvori otpad u korisnu stvar" obilježen dan voda

23.03.2018. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Lutkarskom predstavom 'Pretvori otpad u korisnu stvar' obilježen dan voda

Manifestacija je održana u prostorijama Centra za mlade Grbavica.

Obilježavajući Svjetski dan voda, jučer je održana završna manifestacija u okviru Projekta "Pretvori otpad u korisnu stvar", u organizaciji "Aarhus centra BiH" potpomognut sredstvima Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Generalni partner Projekta bio je Ekopak d.o.o. Sarajevo.

Manifestacija je održana u prostorijama Centra za mlade Grbavica. Učenici Osnovnih škola Grbavica 1 i Grbavica 2 izveli su lutkarske predstave na temu kako smanjiti količinu otpada, pravilno razvrstavati i reciklirati otpad, pa samim tim i očuvati svoju okolinu, a i planatu Zemlju. 

Važno je naglasiti, da su sve lutke za predstavu, napravili učenici škola učesnica Projekta, na redovnim terminima likovnih i ekoloških sekcija, a lutkarsku predstavu su uvježbali u radu u dramskoj sekciji uz veliku pomoć svojih nastavnica koje inače rade sa djecom u ovim sekcijama. Lutkarski igrokazi su zaokupili pažnju brojnog gledališta, učenika i roditelja.

Na kraju obje predstave dobili su zasluženo priznanje gromoglasnim aplauzima. Iako su izvedene dvije lutkarske predstave na istu temu, kreativnost osnovaca došla je do punog izražaja i djeca su nas uvela u čarobni svijet mašte svojim radovima i izvedbama. Zato su, svi bili pobjednici i svi su zaslužili najljepšu ocjenu, pet plus.

Također, u okviru ove završne manifestacije bila je organizovana izložba učeničkih radova koje su učenici napravili od otpadne plastike, kartona, tekstila i na taj način pokazali kako se otpad može višestruko iskoristiti. Za svoj trud najuspješniji su i nagrađeni, a nagrade je omogućio generalni partner i sponzor manifestacije Ekopak d.o.o.Sarajevo.

Nakon programa, učesnici su se družili i razmijenili pozitivna iskustva rada na predstavi. Tako je na najbolji način obilježen Svjetski dan voda planete Zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza