Magnetno stimulisanje poboljšava memoriju

01.09.2014. 13:25 / Izvor: SRNA
Magnetno stimulisanje poboljšava memoriju

Američki naučnici otkrili su da magnetno stimulisanje mozga poboljšava memoriju kod ljudi. U eksperimentu je učestvovalo 16 dobrovoljaca od 21. do 40. godina. Naučnici su im predložili da pet dana imaju transkranijalno magnetsko stimulisanje od 20 minuta.

Američki naučnici otkrili su da magnetno stimulisanje mozga poboljšava memoriju kod ljudi. U eksperimentu je učestvovalo 16 dobrovoljaca od 21. do 40. godina. Naučnici su im predložili da pet dana imaju transkranijalno magnetsko stimulisanje od 20 minuta.

Na početku eksperimenta  učesnicima su pokazali 20 fotografija ljudskih lica. Dok su ih posmatrali, slušali su i popratne riječi.

Poslije stimulisanja, dobrovoljcima su ponovo pokazali fotografije i zamoliti ih da se sjete riječi koje su čuli kada su vidjeli fotografije.

U odnosu na učesnike eksperimenta koji nisu podvrgavani stimulisanju, njihovi rezultati bili su bolji.

Neurobiloge je interesovao uticaj stimulisanja na hipokamp, koji je jedan od glavnih centara memorije, i njegove veze sa korom velikog mozga.

Poznato je da pri testiranju hipokamp i kora aktivno razmjenjuju impulse, a kršenje veza između njih dovodi do karakterističnih defekata, kada čovjek  nije u stanju da poveže međusobno ime i spoljašnjost.

Objavljeno istraživanje u časopisu "Nauka" pokazuje da je, zahvaljujući transkranijalnom magnetskom stimulisanju, koje je doprinijelo sinhonizaciji rada različitih oblasti velikog mozga, proces pamćenja kod dobrovoljaca poboljšan za 20 do 25 odsto.

Prema mišljenju naučnika, ovo otkriće ima ogromnu ulogu za čovječanstvo.

Bez obzira na to što danas efekat od magnetskog stimulisanja traje svega 24 sata, u budućnosti će ovo otkriće pomoći da se nađu novi načini za liječenje gubljenja memorije usljed moždanog udara ili Alchejmerove bolesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza