Mahmutović: Očekujem veliki pad bh. košarke, sport ovdje nikome nije bitan

28.12.2015. 13:02 / Izvor: Fena
Mahmutović: Očekujem veliki pad bh. košarke, sport ovdje nikome nije bitan

Kadetska (U-16) selekcija u augustu je ostvarila najveći uspjeh bh. košarke osvojivši zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u Litvaniji, dok su bh. juniori u istom periodu na prvenstvu Evrope u grčkom Volosu završili na četvrtom mjestu.

Košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine u 2015. godini ostvarile su neke od najvećih uspjeha u historiji naše zemlje.

Kadetska (U-16) selekcija u augustu je ostvarila najveći uspjeh bh. košarke osvojivši zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u Litvaniji, dok su bh. juniori u istom periodu na prvenstvu Evrope u grčkom Volosu završili na četvrtom mjestu.

"Ove mlade selekcije ukazale su na veliki potencijal i svu raskoš talenta bh. košarke, ali po riječima generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Haruna Mahmutovića, uspjesi bh. dječaka već su pali u zaborav. Podrške za njihov daljnji rad i razvoj nema, te je izvjesno da će reprezentativna košarka BiH u 2016.", smatra Mahmutović, doživjeti veliki krah, odnosno da će zbog izostanka finansijske podrške nekoliko reprezentacija morati biti ugašeno.

Sve to dolazi nakon četvorogodišnjeg perioda u kojem je bh. košarka doživjela svojevrsni procvat. Košarkaški savez BiH je 2011.  uspio pokrenuti muške omladinske selekcije koje su nošene velikim talentom, počevši s generacijom Jusufa Nurkića, Adina Vrapca i Nedima Buze, pa sve do spomenute zlatne kadetske selekcije za koju su nastupali Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara i drugi, izborile nastupe u evropskim ''A'' divizijama, a zatim se ravnopravno borile za evropske medalje.

Juniori BiH su došli na korak do velikog finala evropskog prvenstva u Volosu. Na putu do polufinala takmičenja, nošeni Edinom Atićem, još jednim velikim bh. talentom koji je izabran u najbolju petorku takmičenja, košarkaši BiH savladali su neke od velikih evropskih selekcija kao što su Španija, Rusija, Italija i Grčka, ali u polufinalu, nakon vodstva od 16 razlike, desio se nesretan poraz od Turske, a zatim od Litvanije u borbi za bronzu.

"Kada sagledam 2015. godinu osjećam radost zbog uspjeha omladinskih selekcija. Prvaci smo Evrope u kadetskoj konkurenciji, četvrti u juniorskoj, pokrenuli smo žensku košarku, a naše mlade košarkašice su osvojile zlato na EP-u B-divizije i već se ravnopravno nose s konkurencijom. Kada se osvrnem na sve te uspjehe naših talenata, mogu reći da su postavljeni temelji za budućnost bh. košarke", rekao je Mahmutović za Fenu.

Osvrnuo se na nastup seniorske reprezentacije BiH, koja pod kormilom crnogorskog trenera Duška Ivanovića nije uspjela izboriti drugi krug takmičenja na evropskom prvenstvu u fransuckom Montpellieru. Ambicije selekcije BiH na tom takmičenju su ''ugašene'' otkazima ponajboljih pojedinaca, NBA igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, te košarkaša Bayerna Nihada Đedovića, koji je promijenio sportsko državljanstvo. Kada se prisjeti kakav potencijal je BiH imala za navedeno takmičenje, generalni sekretar KSBiH osjeća gorčinu.

"Ostala je gorčina nakon tog takmičenja. Imali smo velikog trenera, vjerovatno najboljeg na prvenstvu, ali Duško nije mogao učiniti ništa više s timom koji je imao. Teško je pomisliti šta smo mogli uraditi s takvim stručnjakom, da smo imali kompletan tim s trojkom koja je izostala. Vjerujem da smo se mogli nositi sa svim protivnicima i boriti za neku od medalja", naglasio je.

Dodaje da su košarkaške selekcije BiH svih uzrasta u protekle četiri godine 14 puta nastupale na evropskim prvenstvima. Kadeti su osvojili zlato na olimpijskim igrama za mlade u Gruziji i prvenstvo Evrope, u 2015. godini sedam reprezentacija bilo je u pogonu, ali sve je to nedovoljno da košarka dobije zasluženu podršku od nadležnih institucija.

"Po običaju, podrške nadležnih institucija nije bilo, a neće ni biti. Da smo donijeli ne znam koliko medalja to se ne bi promijenilo. Ne vidim kako možemo dalje ovako raditi", rekao je Mahmutović.

U godini na izmaku nakon nekoliko godina neaktivnosti pokrenute su i tri ženske reprezentacije BiH - seniorska, mlada i juniorska, ali budućnost bh. košarkašica također je neizvjesna. Činjenica je da se ženska košarka nalazi u podređenoj poziciji u odnosu na mušku, te bi u slučaju gašenja reprezentacija BiH najvjerovatnije prve na udaru bile upravo ove dvije selekcije.

"Mnoge od trenutno aktivnih selekcija neće moći otići na takmičenja. Očekujem veliki pad bh. košarke. Ne vidim način da naše selekcije otputuju na prvenstva i da se takmiče u narednoj godini. Odlasci, putovanja, oprema i kotizacije za evropska prvenstva iziskuju troškove od minimalno 1.000.000 KM. Ako želimo biti na razini Srbije i Hrvatske onda Savez mora imati budžet od pet milona KM. Ali, čini mi se da se moramo probuditi iz prelijepog sna zvanog košarkaške reprezentacije BiH i shvatiti da sport i košarka nikome u ovoj državi nisu bitni", zaključio je generalni sekretar KSBiH i dodao da više nema snage niti smisla raditi u  ovakvim uslovima, te najavio  odlazak iz Košarkaškog saveza BiH u aprilu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza