Pauza

Mašina za veš koja za pranje koristi tek čašu vode

25.06.2009. 10:07 / Izvor: Večernji List

Na britanskom sveučilištu Leeds izmišljena je mašina za veš koja za jedno pranje koristi tek jednu čašu vode, prenosi Telegraph. "Zelena" mašina mogla bi se u prodaji naći već iduće godine.

Mašina koristi manje od 10 % vode koju troše konvencionalne mašine te 30 % manje energije, i to tako što se u pranju koriste hiljade sićušnih plastičnih i ponovno upotrebljivih perli koje privlače i apsorbiraju prljavštinu u vlažnim uvjetima. Dovoljna je tek čaša vode i malo deterdženta da se odjeća navlaži, mrlje opuste i stvori vodena para koja će potaknuti djelovanje perli. Nakon pranja, perle propadnu kroz sito bubnja i mogu se koristiti do sto puta.

Kompanija Xeros koja stoji iza te tehnologije najavila je da će mašine prvo ponuditi hotelima i hemijskim čistionicama, prije nego ih ponude i malim potrošačima. Već je potpisan ugovor s lancem ekoloških hemijskih čistionica GreenEarth Cleaning, o prodaji tehnologije u Sjevernoj Americi.

Na samu ideju o "zelenoj" mašina došao je profesor Stephen Burkinshaw sa sveučilišta Leeds.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza