Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Mastercard savjeti za sigurna putovanja: Kartice obavezan saputnik bh. turista

02.07.2018. 09:39 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Mastercard predstavila je danas savjete za putovanja koji mogu da pomognu putnicima da na svakom koraku svojih putovanja uživaju u sigurnosti i praktičnosti koju donose elektronska plaćanja, počevši od planiranja i rezervacije smještaja pa sve do boravka na odabranoj destinaciji. Kada putuju u inostranstvo, ljudi se u sve većoj mjeri oslanjaju na pogodnosti elektronskih plaćanja i gledaju na njih kao na sastavni dio odmora.

Turistički potencijal Bosne i Hercegovine je svakog dana sve očitiji, a prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku BiH, broj posjeta je porastao za 13.7% u 2017. godini, a broj stranih posjetilaca je dostigao brojku od 980.489.

Kada su u pitanju putovanja izvan zemlje, posljednja MasterIndex BiH 2018. studija je pokazala da je Hrvatska omiljena destinacija za BiH putnike, a 2018. godine 42% ispitanika putuje u ovu jadransku zemlju. Na vrhu liste se nalaze Crna Gora (14%) i Turska (13%).  Uz to, 81%  svih ispitanika planira putovati u inostranstvo ove godine, a skoro polovina njih (43%) će putovati na odmor, dok samo 8% ispitanika putuje u poslovne svrhe.

MasterIndex ispitanici prilikom putovanja nose i platne kartice i gotovinu. Kartice se najčešće koriste za plaćanje šopinga (58%), kupovinu poklona i suvenira za prijatelje i porodicu (33%), kao i za plaćanje smještaja na licu mjesta (33%).

"Mastercard kartice postale su idealni saputnik za ljude u pokretu koji cijene sigurnost, brzinu i praktičnost elektronskih plaćanja i koji bi da izbjegnu potragu za kešom i mjenjačnicama. Želimo da pomognemo svima koji putuju zbog odmora ili poslovnih razloga da dobiju maksimum prije, tokom i nakon puta. Mastercard savjeti za putovanja osmišljeni su tako da odmore učine još bezbjednijim i prijatnijim, dok u isto vrijeme korisnicima daju neprocjenjiva iskustva", izjavila je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Kada planirate odmor…

  • Neka vam brojevi telefona budu pri ruci: napravite listu važnih brojeva prije putovanja;
  • Saznajte koje pogodnosti dolaze uz vašu karticu – raspitajte se u svojoj banci da li uz karticu dobijate polisu osiguranja ili neku uslugu povezanu sa odmorom;
  • Osmislite neprocjenjivi plan puta i posjetite sajt priceless.com kako biste mogli da ostvarite nezaboravna iskustva.

Tokom odmora

  • Volite li hranu, filozofiju ili grčku mitologiju? Da? Atina vas čeka! Rezervišite svoje neprocjenjivo iskustvo na sajtu: https://travelexperiences.thisisathens.org/en/
  • Željni zabave? Otkrijte festivale u Poljskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Hrvatskoj i Ukrajini i plaćajte beskontaktno. 
  • Nikada ne ispuštajte karticu iz vida: kada plaćate karticom u kafiću ili restoranu, tražite od konobara da vam donese čitač ili idite sa njim do kase kako biste platili.
  • Plaćajte u lokalnoj valuti: kada koristite karticu u inostranstvu, uvijek plaćajte u lokalnoj valuti kako biste dobili najbolji kurs.

Kada se vratite nazad u zemlju

Provjerite izvode: ne zaboravite da provjerite svoje mjesečne izvode i prijavite potencijalno sumnjive troškove u roku od 30 dana;

Ostavite komentare: pomozite drugim putnicima time što ćete ocjenjivati i ostavljati komentare o mjestima koje ste posjetili i iskustvima koje ste imali tokom odmora.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza