Pauza

/ ŽIVOT I ZDRAVLJE

Matične ćelije primijenjene za liječenje AIDS-a

Brown više ne uzima lijekove za AIDS i do danas u njegovoj krvi nisu pronađeni izazivači ovog virusa.

30.08.2013. 10:23 / Izvor: eKapija.ba

Za razliku od prvog slučaja kod „berlinskog pacijenta“ Timothy Brown-a, poznatog od 2008. godine, bostonski ljekari su ovog puta donorske matične ćelije primijenili bez mutacije CCR5 gena.

Izgleda da je terapija kod oba muškaraca imala učinka: tako oni već više sedmica ne uzimaju antivirusne lijekove, a pored toga, izgleda da virus više ne može da se pronađe u krvi. Dalje analize će pokazati da li su oni potpuno izliječeni. Prema riječima ljekara, postoji mogućnost da virus latentno stoji u mozgu ili u digestivnom traktu.

Timothy Brown se, međutim, smatra izliječenim. Njemu je 2007. i 2008. godine u Berlinu izvršena transplantacija donorskih matičnih ćelija. Tek kasnije je slučajno otkriveno dvostruko dejstvo matičnih ćelija: očigledno je mutacijom donorskih matičnih ćelija izazvan efekat, koji tijelo čini otpornim na AIDS. Od 2007. Brown više ne uzima lijekove za AIDS i do danas u njegovoj krvi nisu pronađeni izazivači ovog virusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza