Meggle: Torta na Schwarzwald način
Schwarzvald torta je jedan od poslastičarskih klasika, a popularna je u cijelom svijetu. Ova torta je savršen spoj šlaga, čokolade i višanja, pravi se u posebnim prilikama i rijetko ko joj može odoljeti.
Schwarzvald torta je jedan od poslastičarskih klasika, a popularna je u cijelom svijetu. Njeno ime u prevodu znači "crna šuma", a mi vam danas donosimo recept koji će vam savršeno poslužiti za razne prilike. Ova torta je savršen spoj šlaga, čokolade i višanja, pravi se u posebnim prilikama i rijetko ko joj može odoljeti.
Sastojci
Biskvit:
- 140 g čokolade za kuhanje
- 75 g Meggle maslaca
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 100 g brašna
- 50 g gustina
- 2 žličice praška za pecivo
Krema:
- 1,2 l Meggle Creme Patisserie
- 60 ml Maraskina
- 800 g višnji (iz staklenke)
- 200 ml soka od višnji
- 30 g gustina
Čokoladu za kuhanje zajedno sa maslacem rastopiti na pari. Razdvoji bjelanjak i žutanjak jaja, te bjelanjak čvrsto umutiti. Žutanjke i šećer pjenasto umutiti i dodati rastopljenu čokoladu i maslac.
Brašno, gustin i prašak za pecivo dodati u bjelanjak lagano miješajući. Smjesu dodati žutancima i sve ujediniti. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. Smjesu za tijesto izliti u kalup i peći u pećnici 40-45 minuta zagrijanoj na 175°C. Nakon pečenja biskvit pažljivo izvaditi iz kalupa i staviti da se ohladi.
Ohlađen biskvit prerezati vodoravno na 3 dijela.
Višnje oscijediti, ocijeđenu vodu i sok od višanja prokuhati. Gustin i šećer izmiješati sa malo hladnog soka od višanja, sve zajedno dodati u prokuhani sok, te pustiti da lagano prokuha. Nakon toga dodati višnje i ostaviti da se hladi, u napola ohlađeno dodati polovinu Maraskina. Dva sloja biskvita natopiti preostalim Maraskinom i namazati svaki sloj polovicom smjese od višanja, ostaviti da se ohladi i želira, oba dijela posebno, ne preklapati ih.
Čvrsto umutiti Creme Patisserie. Jedan nadjeveni biskvitni sloj staviti na stalak za tortu, premazati ga sa ¼ Creme Patisserie. Na to staviti drugi nadjeveni sloj te ga također premazati za ¼ Creme Patisserie. Na to položimo i treći biskvitni sloj, i natopimo ga Maraskinom.
Cijelu tortu premažemo sa Creme Patisserie. Rub i površinu torte pospemo sa naribanom čokoladom.
Preostalu Creme Patisserie staviti u vrećicu za ukrašavanje torti i toru ukrasiti sa 16 rozeta i na svaku rozetu staviti 1 ušećerenu višnju.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.