Mercedes budućnosti: Kako je voziti se u pametnom autu?

24.03.2015. 11:37 / Izvor: 24sata
Mercedes budućnosti: Kako je voziti se u pametnom autu?

Neke tehnologije u ovom autu već postoje, druge su prilično blizu, a sve je to Mercedes ugradio u iznimno futuristički automobil koji će nas moći sam voziti

Kako se čini, u prilično bliskoj budućnosti mi više nećemo voziti automobile, već će oni voziti nas. Pametni, autonomni i sigurni, takvi bi automobili na cestama mogli biti već za pet godina. Google je jedna od kompanija koja vidi taj rok kao realnost. Mercedes pak gleda nešto dalje u budućnost. Na ženevskom sajmu ove godine su prikazali F 015, konceptni autonomni automobil. Američki novinari imali su prilike voziti se u ovom autu budućnosti, koji nije imao sve tehnologije poput lasera i računala s kojima bi bio autonoman, već se vozio po isprogramiranoj ruti.

Fokus vožnje bio je na osjećaju vožnje u takvom pametnom automobilu. Luksuzna unutrašnjost izgleda više poput dnevne sobe, a auto nema središnjih nosača koji bi bili smetnja široko otvorenim vratima. Prednja sjedala mogu se potpuno okrenuti prema putnicima, jer ako auto vozi sam to i ima smisla. Drvo, luksuzne presvlake i paneli koji su ekrani osjetljivi na dodir stvorili su svojevrsnu čahuru. Dok je u autonomnom modu, teoretski bi svatko od putnika mogao upravljati vozilom. Uz dozvolu za preuzimanje kontrole na nekom od ekrana mogli bi promijeniti brzinu kretanja i način vožnje i sve to samo povlačenjem ikona po ekranu. Na istom ekranu bi vidjeli i razne točke na našem putu i prijatelje na koje bi mogli naići. Na tim velikim ekranima tako bi mogli i projicirati sliku onoga što vide kamere oko vozila, ali i nešto sasvim treće, kako bi vožnju učinili manje dosadnom.

Zanimljivo je kako se ovakav Mercedes nameće kao dvojako vozilo. S jedne strane čini se kao idealno taksi vozilo, koje može automatski pokupiti putnike koji ne putuju nužno na isto odredište. S druge strane, jednako je jak dojam i privatnog vozila za iznimno bogate, piše NY Times.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza