Microsoft uveo četvorodnevnu radnu nedjelju, produktivnost skočila

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Microsoft uveo četvorodnevnu radnu nedjelju, produktivnost skočila

05.11.2019. 09:53 / Izvor: Agencije

Japanska divizija "Microsofta" objavila je rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevom radnom nedjeljom i vjerovatno nije nikakvo iznenađenje da su zaposleni bili oduševljeni promjenom. Međutim, ono što jeste iznenađujuće jeste da je produktivnost skočila čak 40 odsto.

"Microsoft Japan" najavio je u avgustu da počinje sa četvorodnevnom radnom nedjeljom, nazivajući projekat "Work-Life Choice Challenge Summer 2019". Oko 2.300 zaposlenih je tokom perioda od pet nedjelja osim vikenda imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata.

Štaviše, ne samo da plate nisu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 eura, prenosi RTS.

"Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena", rekao je Takuja Hirano, predsjednik i izvršni direktor "Microsoft Japan".

Kako su prenjeli japanski mediji, "Microsoftov" trodnevni vikend rezultirao je sa nevjerovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti.

Djelimično je to zasluga toga što je kraća radna nedjelja zahtevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremena. Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali fokusiraniji.

Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što su manja potrošnja električne energije.

Osim toga, slobodan dan viška bio je veliki hit među zaposlenima, a 92,1 odsto njih je rekao da im se dopalo što imaju kraću radnu nedjelju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza