Microsoft zbog Nokie na gubitku 7,6 milijardi dolara

09.07.2015. 11:41 / Izvor: B92
Microsoft zbog Nokie na gubitku 7,6 milijardi dolara

Stvari ne idu u najboljem smjeru kada je Microsoftov posao sa mobilnim uređajima u pitanju.

Stvari ne idu u najboljem smjeru kada je Microsoftov posao sa mobilnim uređajima u pitanju. Već ranije smo imali vijesti da bivši CEO Nokije Stiven Elop napušta Microsoft, uz Džoa Harloa, šefa telefona. Satja Nadela, CEO Microsofta je već istakao da će morati da se donose teške odluke u sektorima gdje stvari ne funkcionišu dobro, a sve je kulminiralo današnjim vijestima.

Microsoft je na gubitku od 7,6 milijardi dolara od kupovine Nokijinog odjeljenja sa telefonima, a najavljeno je i otpuštanje 7.800 radnika, koji su zaposleni u ovom sektoru kompanije iz Redmonda. U email poruci, koju je Nadela poslao zaposlenima u kompaniji, navodi se da "se fokus pomjera sa strategije proizvodnje samostalnih telefona na strategiju kreiranja i rasta vibrantnog Windows ekosistema, uključujući first-party porodicu uređaja".

Ovo praktično znači da će se Microsoft fokusirati na efektniji portfolio telefona. Ovo može da znači da će veliki broj Lumia uređaja prestati da se proizvodi, te da će se Microsoft fokusirati na samo nekoliko uređaja. Moglo bi biti mnogo manje Lumia telefona iz donjeg i srednjeg segmenta nego što je to bio slučaj ranije.

Nadela je istakao da je Microsoft i dalje posvećen uređajima kao što su smartfoni, ali ovaj potez bi mogao značiti da će kompanija početi više pažnje da poklanja kvalitetu umjesto kvantitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza