Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Milijuni za Songzu: Zašto je Google kupio glazbeni servis?

02.07.2014. 12:05 / Izvor: 24sata.info

Američki glazbeni servis Songza posljednja je tvrtka koju je Google odlučio kupiti, a NY Times piše kako su tvrtku platili 39 milijuna dolara.

Songza nije pokrenut izvan SAD-a i Kanade, a iako se radi o malom iznosu (za Google), sama aplikacija mogla bi biti prilično bitna za Googleove ambicije u streamingu glazbe i to na svim svojim platformama.

Kako su i sami objasnili, Songza koristi kontekstualne playliste kako bi vam ponudili glazbu za svako vrijeme ili prigodu.

Dostupna je kao iOS i Android aplikacija, a na toj proizvodnji lista radi niz ljudi i može se birati glazba za određeni dan, aktivnost, ali i vremenske uvjete. Konkurenti poput Beatsa i Spotifyja nude slične stvari, no Songza ima više od 5,5 milijuna korisnika u bazi i nekoliko godina iskustva i to je jedna od stvari koje kupuje Google. Gomila podataka o navikama u slušanju glazbe.

Google navodi u svom postu da će Songza i dalje funkcionirati kao zasebna aplikacija te da ne planiraju neke hitne promjene. No, u sljedećim mjesecima radit će na integraciji njenih prednosti u Google Play Music, ali i na tome da je iskoriste na YouTubeu i drugim Googleovim proizvodima.

Songza ima i dio Club Songza, koji se plaća 99 centi tjedno, a na ovome bi Google mogao izvući nove podatke za svoj Google Play Music servis, a i sama Songza bi mogla izvući korist od Googlea u privlačenju novih korisnika, piše Guardian.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza