Millman i Džumhur započinju Davis cup meč Australija - BiH

31.01.2019. 12:30 / Izvor: Fena
Millman i Džumhur započinju Davis cup meč Australija - BiH

Dubl je na programu u subotu, 2. februara, kada će se John Peers i Jordan Thompson suprotstaviti Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću.

Žrijeb susreta teniskih selekcija Australije i BiH, koji se igra u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis cupa, obavljen je u teniskom centru "Memorial Drive“ u Adelaideu.

Voljom žrijeba odlučeno je da će u petak, 1. februara, prvi na teren izaći John Millman i Damir Džumhur, a nakon njih Alex DeMinaur i Mirza Bašić, saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

"Drago mi je da Damir igra prvi meč, znajući da ima dobru statistiku protiv Millmana. Nadam se da će dobiti, što bi Mirzi omogućilo da u drugom meču igra agresivnije", kazao je kapiten teniske selekcije BiH Amer Delić.

Dubl je na programu u subotu, 2. februara, kada će se John Peers i Jordan Thompson suprotstaviti Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću.

Prema novom formatu, Davis cup se igra dva umjesto tri dana, tako da je predviđeno da se i uzvratni singlovi igraju u subotu nakon dubl meča - Džumhur protiv DeMinaura, a Bašić protiv Millmana.

Prema trenutnom stanju na ekipnoj rangi listi 133 nacije koje se takmiče u Davis cupu, Australija zauzima devetu poziciju. Zemlja sa bogatom teniskom tradicijom i velikim brojem profesionalnih igrača i igračica ove godine bilježi jubilej – stotinu godina učešća u Davis Cupu. U tom periodu  šampion je bila 28 puta, a posljednji put 2013.godine.

Kapien Australije Lleyton Hewitt, nekadašnji svjetski reket broj jedan, rekorder je po učešću u ovom šampionatu – za australski tim igrao je 43 meča tokom 19 godina.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno je rangirana na 27. poziciju, što je najbolji ekipni ranking u historiji bh. tenisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza