Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportisti BiH

15.12.2020. 12:05 / Izvor: Fena
Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportisti BiH

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Fudbaler Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Miralem Pjanić, fudbaler Barcelone prvi put u karijeri stigao je do ovog laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa Juventusom, te onda ispunio snove potpisavši za slavnu Barcelonu.

"Hvala vam svima za nagradu sportiste godine, naravno da mi je vrlo drago što je dobio. Zahvaljujem svima onima koju su birali kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona sa Juventusom, a prelazak u Barcelonu je sigurno kruna moje karijere i nešto fenomenalno. Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imaće posebno mjesto u mojoj kući", kazao je Pjanić.  

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Marica Gajić u nekoliko posljednjih godina je redovno ulazila u Top 3 najboljih sportistkinja, a ove godine je konačno dočekala da ponese titulu najbolje. Blistala je i ove godine na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu, Avenidu s kojom igra i Euroligu i osvojila Super kup Španije.

"Prije svega da zahavlim svima onima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini, takođe hvala BHRT-u i „Nezavisnim novinama“, kao i žiriju koji me izabrao za najbolju sportistkinju BiH. Ova godina je skoro iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švajcarske i Estonije potvrditi plasman na EP. Idemo dalje, daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju", naglasila je Gajić.

U konkrenciji među tri najbolje sportistkinje bile su još i biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik.

Za najbolju ekipu u BiH proglašena je ženska košarkaška reprezentacija BiH koja grabi ka plasmanu na Evropsko prvenstvo. Poštujući sve mjere u cilju suzbijanja zaraze virusa korona, košarkašicama je nagrada dodijeljena u dvorani, iz ruku proslavljene Razije Mujanović a uručena je kapitenki Milici Deuri.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Gorana Loje, selektora bh. košarkašica koji je na dobrom putu da nakon 22 godine odvede žensku selekciju na smotru najboljih Starog kontinenta.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna, Zdenku Jelić i Bošku Grubniću, te podshumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je atletičar Omaru Bojčiću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza