Mirvad Zenuni – paraglajder iz Starog Grada koji je letio cijelim svijetom

03.08.2018. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Mirvad Zenuni – paraglajder iz Starog Grada koji je letio cijelim svijetom

Jedrenjem padobranom, odnosno paraglajdingom, Mirvad Zenuni se bavi već 15 godina.

Jedrenjem padobranom, odnosno paraglajdingom, Mirvad Zenuni se bavi već 15 godina.

Ovaj sport je do nedavno bio velika nepoznanica u našoj zemlji i okruženju, ali se posljednjih godina počeo intenzivno razvijati, širiti i sada sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Na opaske da se bavi ekstremnim, opasnim sportom i da često izaziva sudbinu, Mirvad odgovara da je svaki sport opasan onoliko koliko ga osoba učini opasnim: "Ovo pravilo važi i za paraglajding, jer ako koristite kvalitetnu i certificiranu opremu, letite u bezbjednim vremenskim uslovima, poštujete pravila, šanse da nešto pođe po zlu su ravne nuli", uvjerava Mirvad.

Lista sportova kojim se bavio Mirvad je velika: ronjenje, snowboarding, moto trke, padobranstvo: "Kada sam počeo sa paraglajdingom to je bila tačka na sve prijašnje sportove, letenje na taj način mi je jednostavno postalo način života", kazao je Mirvad i otkrio da mu je prvi let bio na planini Bjelašnici. Za Mirvada svaki let je poseban i nijedan nije isti: "Mnogi kažu prvi let je najbolji, ali to za mene apsolutno ne važi, jer uživam u svakom novom letu i teško da mogu zamisliti par dana, a da ne poletim".

Od regiona, Turske, pa sve do dalekog Meksika i Brazila

Lokacije na kojima je Mirvad Zenuni letio su zaista brojne: "U mojih 15 godina letačkog iskustva sam koristio svaku moguću priliku i stabilno vrijeme da poletim, i zbog toga iza sebe imam tako veliki broj letova". Ovaj nevjerovatni paraglajding pilot izdvaja nekoliko preleta. "Jedne prilike sam letio od Vareša do Tuzle, pa nazad do Olova. Također, poletio sam jednom sa Jahorine i sletio u Kakanj, a tu je i let od Mrkovića do Zenice, i naravno mnoštvo letova u inostranstvu".

Mirvad i njegov tim svake godine idu na vrlo poznatu letačku lokaciju na plaži Oludeniz na jugozapadu Turske, a izdvojio nam je i šestosatni noćni let u Brazilu, te let u Meksiku. U regionu ima mnoštvo odličnih lokacija gdje redovno ide i učestvuje na takmičenjima, a nerijetko uzima i odličja. "Ovo ljeto me očekuju takmičenja u Nišu, Vršcu, Portu i Kruševu. Potom ću u Sarajevu ugostiti predstavnike najpoznatije agencije za organizaciju paraglajding tura u svijetu. Oni dolaze iz Švicarske i nadam se da će našu zemlju i grad uvrstiti u svoju redovnu ponudu", očekuje Mirvad.

"Sarajevo Open Air 2018" i poruka za početnike

Mirvad za kraj avgusta najavljuje takmičenje na Bjelašnici "Sarajevo Open Air 2018". "Organizujemo državno takmičenje u preciznom slijetanju i smatramo ga jako interesantnim za gledatelje i medije. Ova vrsta takmičenja na najbolji mogući način pokazuje veliku količinu bezbjednosti našeg sporta. Prisutni će se moći uvjeriti u mirnoću i preciznost slijetanja, a takmičit će se letači svih generacija iz naše zemlje i regiona".

Ovaj iskusni letač na kraju razgovora za Općinu Stari Grad poručuje da se za početak niko ne usudi letjeti sam: "Obavezno se javite u lokalni klub koji se bavi obukom, a ima ih nekoliko u našoj zemlji, za regiju Sarajeva to je Extreme Sport Sarajevo. Bitno je i da pilot ima iskustvo školovanja početnika, i nikada ne nabavljajte samostalno polovnu opremu preko interneta", kazao je na kraju letač sa Jarčedola Mirvad Zenuni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza