Morgan Freeman glumu zamijenio pčelarstvom

10.06.2019. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Morgan Freeman glumu zamijenio pčelarstvom

Morgan Freeman je pretvorio svoj ranč od 124 dunuma u divovsko utočište kako bi spasio pčele.

Morgan Freeman je poznati glumac, režiser i scenarista koji je odigrao bezbrojne uloge u svojoj dugoj produkcijskoj karijeri.

Međutim, njegov najnoviji potez je i više nego uzbudljiv.

Konkretnije, Freeman je odlučio da pomogne oživljavanju pčelinje populacije koja pati.

Pčele odumiru veoma zastrašujućom brzinom i ljudi širom svijeta pokušavaju da pomognu. Sadnja cvijeća, spriječavanje upotrebe pesticida, pa čak i držanje pčela postaje sve popularnije u posljednje vrijeme.

Prema Jodi Monelle, osnivaču i izvršnom direktoru LIVEKINDLY: "Populacija pčela je u proteklih nekoliko godina stalno opadala širom svijeta, a sa enormnim gubitkom od 44% između 2015. i 2016. samo u SAD-u, čini se da je sada presudnije vrijeme nego ikada da se pronađu učinkovite metode za njihovu zaštitu."

 

 

Nacionalni savjet za odbranu (NRDC) navodi da istraživači ove gubitke nazivaju "Poremećajem kolapsa kolonije" i da je "broj košnica u SAD sada na najnižoj tački u proteklih 50 godina". Iako istraživači još uvijek teoretiziraju šta je glavni uzrok kolapsa kolonija, opće je poznato da šteta po okoliš ima ogroman negativan uticaj na njihov (vrlo delikatan) ekosistem.

Ipak, ovi skromni insekti igraju bitnu ulogu u zdravlju naše okoline i njenih ekosistema. Pčele su posebno odgovorne za regulisanje ponude hrane oprašivanjem naših usjeva. Zapravo, samo 2% pčela je odgovorno za oprašivanje 80% naših usjeva globalno. Pčele mogu biti male, ali su izuzetno izdržljiva stvorenja i ako se taj mali procenat izgubi, 80% naše hrane iz usjeva će takođe nestati. To znači jabuke, narandže, avokado, borovnice, brokule, luk, bademi i još mnogo toga. Imajući u vidu da svijet već pati od ozbiljne nestašice hrane - da li je to ono na što želimo da idemo? Pored toga, pčele su izuzetno važni faktori kada se radi o hranjenju drugih živih organizama (biljke i životinje).

 

 

Pčele su u velikoj mjeri sastavni dio mnogih ekosistema i njihovo gubljenje znači gubitak ptica, miševa, vjeverica, cvijeća i korova.

Zato je Morgan Freeman odlučio pretvoriti svoj ranč od 124 dunuma u Mississippiju u utočište za divlje pčele sa biljkama poput voćnih stabala, djeteline, drveća magnolije i lavande.

U intervjuu 2014. godine, rekao je Jimmyju Fallonu da ima novi hobi, i da je pčelarstvo samo dvije sedmice ranije, i objasnio svoje iskustvo. Čak je priznao da nije nosio zaštitno pčelarsko odijelo ili veo kada je pazio na svoje dragocene oprašivače, jer je razvio potrebne vještine.

"Postoji zajednički napor da se pčele vrate na planetu ... Mi ne shvatamo da su oni osnova, mislim, rasta planete, vegetacije ... Imam puno cvijetnih stvari, i imam vrtlara također. I dok se ona brine o pčelama, sve što ona radi je da shvati, 'OK, šta bi one voljele da imaju?', Tako da imamo hektara i hektara djeteline, i imamo neke sadne stvari kao što je lavanda, imam možda, 140 drveća magnolije, veliki cvjetovi.", pojašnjava Freeman. 

Objasnio je da je hobi počeo kao posljedica masovnog pčela u posljednjih nekoliko godina, te da je uvezao 26 košnica puna pčela iz Arkanzasa i počeo ih hraniti šećernom vodom.

"Nikad nisam koristio pčelinji šešir sa mojim pčelama. Još me nisu ubole, jer sada ne pokušavam da skupim med ili bilo što drugo, samo ih hranim ... Mislim da i one razumiju," Hej, ne smetaj ovom tipu, ima šećernu vodu ovdje.", kaže Freeman.

Može biti teško izmjeriti efekte njegovih napora na ukupnu populaciju pčela u Sjevernoj Americi, ali njegova priča može poslužiti kao primjer svima. Bez pčela čovječanstvo bi jako patilo!

( Higher Perspective )

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza