Pauza

MP3 uređaji mogu nepovratno oštetiti sluh

15.10.2008. 13:34 / Izvor: eKapija.ba

Dulje glasno slušanje MP3 playera i sličnih muzičkih naprava moglo bi trajno oštetiti sluh, pa čak uzrokovati gluhoću, objavila je Europska komisija, pozivajući se na mišljenje znanstvenog odbora EU-a o novim zdravstvenim rizicima.

Mišljenje odbora pokazuje da je 5 do 10% mladih, ako slušaju glasnu muziku (iznad 89 decibela) više od jedan sat na dan svaki tjedan u najmanje 5 godina suočeno s opasnosti od gubitka sluha.

Prevedeno u brojke, to je u EU između 2,5 i 10 miliona mladih.

"Zabrinuta sam što bi tako mnogo mladih, koji često glasno slušaju MP3 i glazbu s mobilnih telefona moglo, a da to i ne znaju, nepopravljivo oštetiti svoj sluh. Znanstveni zaključci pokazuju visok rizik i moramo reagirati hitno. Najvažnije je podići svijest i obavijestiti javnost", rekla je u priopćenju europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

Komisija u početku 2009. kani u Bruxellesu sazvati konferenciju kako bi procijenila zaključke znanstvenog odbora, zajedno sa zemljama članicama, predstavnicima industrije, potrošača i ostalih koji su u to uključeni te razmotrila što treba činiti.

Na skupu će se vjerojatno čuti koje mjere opreza i tehnička rješenja treba poduzeti da bi se što je moguće više smanjili štetni utjecaji na sluh te treba li izraditi nove zakone ili revidirati sadašnje sigurnosne standarde.

Korisnici mogu već sada poduzeti određene praktične mjere - slušati tiše ili kraće vrijeme, dodaje Komisija.

PLIVAzdravlje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza