MUP ZDK i INZ projektom "Povećanje sigurnosti u školama" okupili 1.700 učenika

21.06.2019. 08:12 / Izvor: Akta.ba
MUP ZDK i INZ projektom 'Povećanje sigurnosti u školama' okupili 1.700 učenika

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je naglasio značaj ovakvog djelovanja, te benifite koje zdravstveni sistem i društvo imaju kroz ovakvo djelovanje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona finalizirali su danas projekt "Povećanje sigurnosti u školama", u kojem je učestvovalo više od 1.700 učenika u 74 centralne i područne škole u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu.

Predstavnici ministarstava zdravstva, unutrašnjih poslova, te obrazovanja, nauke, kulture i sport ZDK, Uprave policije MUP-a ZDK, osnovnih škola sa područja ZDK, te Službe za školsku higijenu Instituta u kratkim  prezentacijama su predstavili svoje viđenja značaja i svih segmenata ovog projekta.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić istako je specifičnost ovog projekta, jer su zajedničkim djelovanjem zdravstveni radnici i policajci krenuli prema najmlađim, najosjetljivijoj kategoriji društva.

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se na inovativan, drukčiji način primjenjuju u INZ. Namjera nam je i do sada uspjevamo da svaki naš naredni projekt bude jedinstven i pionirski na području cijele države, a u ovom slučaju korist je obostrana. I učenici su imali priliku saznati mnogo toga što ih je interesovalo o vršnjačkom nasilju, policiji, društvu, prevenciji i represiji, ali i mi i službenici MUP-a smo dobili značajni "feedback" i vrlo upotrebljive podatke za dalji rad direktno od mladih, od onih kojih se ovo najviše tiče", istakao je Huseinagić.

Radionice u školama

U svakoj od škola u ZDK održane su interaktivne radionice na kojima su sa grupama učenika razgovarali ovlašteni i obučeni službenici Uprave policije MUP-a i timovi Službe za školsku higijenu INZ-a.  U radionicama su učestvovale grupe od po dvadeset do trideset učenika, sastavljene po dva učenika iz svakog odjeljenja uzrasta od šestog do devetog razreda osnovne škole.

"Djeca su, osim onog što im govori nastavnik, sada imali priliku da pitaju policajce i zdravstvene radnike o nekim aspektima te preuzimanja odgovornosti u kriznim momentima. I djeci i njihovim nastavnicima je bilo drukčije i neobično da im u razred dođu zajedno policajci i radnici iz zdravstvene ustanove, te da ih mnogo toga mogu pitati direktno, na licu mjesta", rekao je između ostalog Nino Hasanica, stručni saradnik u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Posebno obučeni policijski stručnjaci i zdravstveni radnici su kroz razgovor s đacima nastojali da im ukažu koja su to negativna ponašanja, koje su posljedica takvog ponašanja, te da im ukažu na pravila i vještine koje mogu usvojiti i na taj način doprinijeti svojoj ličnoj bezbjednosti.

"Ubijeđeni smo da će ovaj projekt dati novu dimenziju, novi kvalitet djelovanju policijskog službenika. Ne samo u smislu povećanja sigurnosti djece u školama, nego, općenito, u kontekstu dokumentovanja i preveniranja nezakonitih ponašanja u kojima žrtve mogu biti djeca", kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK Aldina Alić. Ona je potvrdila da se kroz direktan kontakt s učenicima došlo do spoznaja i saznanja za planiranje daljnjih preventivnih aktivnosti.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je naglasio značaj ovakvog djelovanja, te benifite koje zdravstveni sistem i društvo imaju kroz ovakvo djelovanje.

"Prevencija je nešto na čemu se mora više i intenzivnije raditi, jer koliko god opsežna, pa da kažem i skupa prevencija bila, njeni efekti su, pokazalo se u svim primjerima, znatno bolji i smanjuju troškove društvu, nego bavljenje posljedicama. Pozdravljam inicijativu Uprave policije MUP-a i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, drago mi je da da je prepoznat prostor za ovakvo djelovanje i da su, po ovom što smo vidjeli danas, rezultati više nego značajni", rekao je Jupić.

Nastavak u srednjim školama

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Semir Šut je istakao da je ova Uprava i MUP "nesumnjivi lider u preventivnom djelovanju", popularno nazvanom "partnerstvo sa zajednicom".

"Radi se prije svega o poslovima koje policija, primarno, po opisu, nije dužna raditi. Međutim, davno smo shvatili i primjenjujemo ono što je u narodu poznato kao "bolje spriječiti nego liječiti". U INZ-u smo prepoznali stručnog i kvalitetnog partnera sa kojim zajedničkim djelovanjem prema mladima možemo uraditi puno na edukaciji, prevenciji i suzbijanju vršnjačkoj nasilja", rekao je između ostalog komesar Šut.

Svoja iskustva iz praktičnog rada sa službenim osobama INZ-a i MUP-a ZDK prenijeli su i Šejma Gačić i Adela Čoloman, učenice Osnovne škole "Hamza Humo" Babino Zenica, direktorica njihove škole Indira Hukić, te pedagofica OŠ "Miroslav Krleža" Elzina Muratović - Tutmić, ali i policijski službenici iz Tešnja, Zenice, kao i članovi tima Službe za školsku higijenu INZ-a.

Najavljeno je kako će isti partneri, nakon rada s osnovcima, projekt usmjeriti na rad sa srednjoškolskom  populacijom u školama ZDK-a, čemu je danas bio posvećen i dio skupa, panel-diskusija na kojoj su utvrđene smjernice da se ova aktivnost nastavi u sljedećojh školskoj godini i u srednjim školama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza