Mural u Blažuju: Putovanje migranata od rodne zemlje do zemlje snova

17.08.2021. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Mural je naslikan kao dio DRC aktivnosti fokusiranih na angažman zajednica.

Trag migrantske populacije u BiH ostat će za buduće generacije zahvaljujući muralu na zidu u privremenom prihvatnom centru Blažuj pored Sarajeva, koji simbolizira njihovo putovanje od zemlje porijekla do zemlje o kojoj sanjaju, saopćeno je iz Danskog vijeća za izbjeglice, navodeći da murali kao oblik vrijednog svjedočanstva života od prapovijesti do danas, postoje otkad i ljudi.

Od pećinskih crteža do street art murala današnjice, ljudi su ostavljali znakove vlastitog bivstvovanja na mnogim mjestima širom svijeta.

Gledajući mural u Blažuju, kako kažu, ima se uvid u sve aspekte putovanja migranata, a unatoč poteškoćama, vidno je da preovladava pozitivna strana boljeg života o kojem migranti sanjaju.

"Mural je naslikan kao dio DRC aktivnosti fokusiranih na angažman zajednica, u saradnji s mladim lokalnim umjetnicima, Artolution i nekoliko migranata koji borave u ovom centru, a uz podršku IOM BiH i Save the Children in North West Balkans, s ciljem da posluži kao pozadina za sastanke predstavnika zajednica i druge aktivnosti u okviru centra Blažuj", rekli su iz DRC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza