Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Muškarci su emotivniji od žena, ali to nikad neće priznati

24.06.2014. 14:01 / Izvor: 24sata

Novo istraživanje neuropsihologa otkrilo da je su muškarci imali jače fiziološke reakcije na ganutljiva videa od žena. Kada su ih pitali da usporede osjećaje s drugim spolom, žene su rekle da su one emotivnije od muškaraca.

Tim stručnjaka iz Mindlaba proveo je psihološko istraživanje kako bi znanstveno riješio dilemu jesu li muškarci doista tako čvrsti kako se doimaju, piše Daily Mail.

"Često previše pojednostavljujemo stvari i pretjerujemo u isticanju razlika između muškaraca i žena te smo skloniji fokusirati se na dokaze koji podupiru već postojeće spolne stereotipe", smatra voditelj studije, neuropsiholog dr. David Lewis.

"Ova studija sugerira da muškarci osjećaju jednako kao i žene, katkad i više, ali su manje skloni pokazivati ih zbog društveno usađenih očekivanja", dodao je.

Na većinu prikazanih videa, koja su otkrivala različite emocije, muškarci i žene reagirali su isto. No na tople, ganutljive priče jači spol bio je dvostruko emotivniji od žena. Oni to nisu htjeli priznati, a ženama se radi toga čini da su one emotivnije.

PODIJELI:

TAGOVI:

emocije

David Lewis

istraživanja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza