Pauza / KULTURA I FILM

Muzej grada Zenice promotor kulturnog nasljeđa u duhu novog doba

26.11.2018. 09:54 / Izvor: Fena

Muzej grada Zenice obilježio je 2018. godinu, Evropsku godinu kulturnog naslijeđa, nizom programa s namjerom da promovira domicilno naslijeđe u duhu novog doba.

Među najznačajnije projekte koje realiziraju, direktor ove ustanove Adnadin Jašarević u razgovoru za Fenu ističe IPA REG projekt "Fortress Reinvented“, čija je svrha poboljšanje turističke ponude u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kvalitetnijom prezentacijom baštine.

"Uz pomoć audio-video tehnologije 21. stoljeća, što podrazumijeva ne samo nabavku opreme nego i snimanje albuma srednjovjekovne muzike te deset dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj Bosni, prezentiramo ovu, historijski važnu lokaciju", kaže Jašarević.

Dodaje da u projektu sudjeluju gradovi-utvrde iz Hrvatske i Crne Gore.

"Osoblje našeg muzeja nedavno je postavilo i izložbu "Tvrđave u dolini Bosne“, kojom su, uz druge gradove-utvrde iz našeg kantona, predstavili i Vranduk, u čijim zidinama egzistira i naša stalna muzejska postavka", navodi Jašarević.

Osim ove izložbe, ove su godine, između ostalog, postavili i izložbu "Kameni spavač“ o bosanskim stećcima, izložbu o zeničkim vodama i vodovodima, upriličili izvedbu koncerta srednjovjekovne muzike te prezentaciju srednjovjekovne kuhinje, redizajnirali stalnu etnološku postavku i predstavili je u blistavom ruhu...

"Naročitu pažnju posvećujemo predstavljanju sadržaja muzeja osobama sa poteškoćama u razvoju kroz projekt 'Moj muzejski kutak'. Projekt je posvećen proučavanju srednjovjekovnog bosanskog pisma bosančice, čak i uz pomoć kompjuterske igre", pojašnjava Jašarević.

Zahvaljujući ambasadi Republike Austrije u BiH, Zeničani su ove godine ostvarili spregu s evropskom kulturom te uživali u izložbi "Domovina velikih kćeri“, Jazz koncertu "Herbert Grubmair Band“ te filmu “Leti, leti bubamaro”.

"Zahvaljujući Goethe institute, imali smo i reviju njemačkog filma, a naši prijatelji iz Slovenije predstavili su se sa sjajnom izložbom o njihovom nematerijalnom kulturnom naslijeđu", kaže Jašarević.

Također, Muzej učestvuju u dva regionalna programa posvećena zaštiti kulturnog naslijeđa - “Tri kraljice” premijerno predstavljen u Bijelom Polju (Crna Gora) te potom i u tvrđavi Vranduk, kao i u regionalnoj izložbi u antičkom duhu, premijerno predstavljenoj u Bitoli (Makedonija).

"Možemo se pohvaliti da je osoblje našeg muzeja organiziralo radove na zamjeni i opravci krova nacionalnog spomenika Careva džamija u Vranduku, a u toku je i zamjena ograde na tvrđavi Vranduk. Naš, inače malobrojni kolektiv muzeja, brine o pet objekata, tri nacionalna spomenika i realizira brojne međunarodne programe uz minimalnu finansijsku podršku. Vjerovatno zbog toga što se bavimo zaštitom bosanskog identiteta a ne jeftinom dnevnom politikom, što osoblju muzeja služi na čast", kaže Jašarević.

Muzej grada Zenica, koji je osnovan 1966. godine, djeluje u četiri objekta - glavnoj zgradi i Sinagogi u Gradu, zatim tvrđavi Vranduk i Bosanskoj kući u Vranduku te otovorenom arheološkom lokalitetu Putovići.

Kako ističe Jašarević, Muzej javnosti predstavlja sedam stalnih postavki u tri objekta te oko sedamdeset povremenih promotivnih programa u domenu baštine i umjetnosti na godišnjem nivou, a posjeti ih u prosjeku oko 30.000 posjetilaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza