Muzej "Valter brani Sarajevo" otvara vrata 6. aprila

29.03.2019. 11:16 / Izvor: N1
Muzej 'Valter brani Sarajevo' otvara vrata 6. aprila

Valter se vraća u Sarajevo. Na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, biće otvoren prvi filmski muzej u BiH - "Valter brani Sarajevo".

Valter se vraća u Sarajevo. Na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, biće otvoren prvi filmski muzej u BiH - "Valter brani Sarajevo". Posjetioci će u multimedijalnom muzeju imati priliku pogledati sve vezano za ovaj kultni film.

Šestog aprila 1945. godine u završnim borbama za oslobođenje grada Sarajeva, poginuo je Vladimir Perić - Valter. Simbolično će na ovaj datum, 6.aprila, Filmski centar Sarajevo otvoriti muzej "Valter brani Sarajevo", posvećen jednom od najznačajnijih filmova u kinematografiji BiH, te na ovaj način oživjeti sjećanje na ovaj kultni film.

"Nudimo rekonstrukciju scena iz filma, potom likove samog kreatora filma reditelja Šibe Krvavca, kao i glumce iz filma u prirodnoj veličini, koncept voštanih figura koji je poznat svuda u svijetu, naravno tu su prateći rekviziti, dokumenti i multimedija koja sve to zajedno prati", kazao je Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo.

"Valter brani Sarajevo" je ratni akcioni film reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, koji je premijerno prikazan 1972. godine. Skoro 50 godina kasnije interes za ovim filmom je i dalje ogroman.

"Već smo imali ponudu od nekih turističkih agencija, što od domaćih, što od regionalnih, gdje se uveliko interesuju za priču oko muzeja, da dovedu svoje turiste da posjete Sarajevo samo kako bi vidjeli ovaj muzej", kazala je Mija Šego, izvršna menadžerica muzeja.

Najviše zainteresovanih turista je iz Narodne republike Kine, gdje je prema nekim informacijama, film "Valter brani Sarajevo" do sada, samo u Kini pogledan preko 10 milijardi puta.

Ostalo je manje od deset dana do otvaranja prvog filmskog muzeja u BiH, muzeja "Valter brani Sarajevo". Ovdje na oko 100 kvadratnih metara posjetioci će moći vidjeti voštane figure, rekvizite sa filma, ali i pogledati film.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza