Muzički spektakl na Bjelašnici: Bijelo dugme opet zove "Hajdemo u planine"

21.12.2018. 15:30 / Izvor: Akta.ba
Muzički spektakl na Bjelašnici: Bijelo dugme opet zove 'Hajdemo u planine'
OTVORI GALERIJU

Povodom 35. rođendana ZOI'84 i otvorenja zimske ski sezone ''Bjelašnica-Igman 2018/2019'', na Bjelašnici će 29. decembra biti održan muzički spektakl "Hajdemo u planine".

Povodom 35. rođendana ZOI'84 i otvorenja zimske ski sezone ''Bjelašnica-Igman 2018/2019'', na Bjelašnici će 29. decembra biti održan muzički spektakl "Hajdemo u planine".

Tim povodom, danas je na Bjelašnici održana press konferencija na kojoj je predstavljen program manifestacije, a u okviru koje će održati koncert proslavljeni sarajevski muzičar Goran Bregović, sa kolegama iz kultnog Bijelog dugmeta, Alenom Islamovićem i Mladenom Vojičićem Tifom, te Orkestrom za svadbe i sahrane.

Na promociji su se obratili direktor ZOI'84 Nevres Alispahić, lider grupe ''Bijelo Dugme'' Goran Bregović, rediteljem Ademir Kenović, te Rešid Muratović, izvršni direktor Altermedie BiH, koja je jedan od organizatora ovog događaja.

"Ovo je bitan događaj za Bjelašnicu, ZOI i Kanton Sarajevo i jedan od poklona građanima Bosne i Hercegovine za svih 35 godina poslovanja ZOI-ja, koliko je i stara popularna pjesma 'Hajdemo u planine', kazao je Alispahić.

Dodao je da kada su krenuli u realizaciju ovog projekta, Rešid iz Altermedie je rekao: "Pošto je Bjelašnica centar svijeta, ajde da bude i centar Evrope. Brega neka bude na otvaranju sezone".

"Za dva sata smo dogovorili", istakao je Alispahić

Ademir Kenović, prijatelj projekta i autor teksta "Hajdemo u planine", prisjetio se i ispričao kako je zapravo krenula priča sa ovom pjesmom.

 

"Sjećam se kada je ova pjesma nastala kao mali spotić, koji je pjevao jedan naš prijatelj, da su u direkciji ZOI-a zovnuli mene. Bio je tu pokojni Ante Sučić sa svojih deset saradnika. Rekao je "Hajde da vidimo jeste li snimili sve što treba, jeste li propagirali naše objekte" Rekao sam da nismo. "Pa šta ste uradili? Snimili smo jednu pjesmicu. Pa ko pjeva, je li neki popularni pjevač? Nij, nego glumac. Koji? Je li Rade Šerbedžija? Nije. Mladi glumac je. Pa koji je, je li zgodan? Nije." I onda su gledali u "Planine" i šutjeli su jedno sedam prvih puta dok su gledali i onda je osmi put Ante rekao: "Pa nije ovo toliko loše". I onda je Goran vidio da nije toliko loše i napravio hit hitova", ispričao je Kenović.

Goran Bregović je izrazio zadovoljstvo zbog svog boravka u Sarajevu u kojem nema često priliku da boravi. 

“Nadam se da će vam se svidjeti šta smo pripremili i šta će vam svirati Bijelo dugme. Dolazimo u sastavu Tifa, Alen i ja. Zadnji put smo svirali prije 10 godina, a 29. ćemo svirati vesele pjesme. Nova godina je i svima nam je da se provedemo", poručio je popularni Brega.

Rešid Muratović je također istakao da je ovaj veliki i vrijedan događaj dogovoren u najkraćem roku, uz jedan jedini uslov.

"Nestprljivo smo čekali da ga čujemo, a uslov je bio da Brega dobije dres sarajevskog kluba Željezničar potpisan od legendarnog Ivice Osima", kazao je Muratović.

Predstavnici FK Željezničara su danas pred predstavnicima medija uručili Bregi trenerku i dres kluba, koji je baš za njega potpisao legendarni Ivica Osim.

Inače, generalni pokrovitelji manifestacije su Zoi'84 Olimpijski Centar Sarajevo, Općina Trnovo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Ulaz na koncert je slobodan.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza