Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Na australijskoj farmi od 1.900 hektara sav posao rade roboti i pametni senzori

16.08.2021. 11:38 / Izvor: Akta.ba

U Australiji su inovatori upravo predstavili prvu potpuno automatizovanu farmu koja se prostire na 1.900 hektara i na kojoj ljudska ruka apsolutno ništa ne radi. Poljoprivredna proizvodnja na ovom imanju odvija se uz pomoć vještačke inteligencije, robota i pametnih senzora, a cilj je da se pokaže kako tehnologija može industriju učiniti produktivnijom i efikasnijom.

Kako piše ABC news postavljanje sistema koštalo je 20 miliona američkih dolara.

Projekat su sproveli istraživači sa Univerziteta Charls Sturt u Vaga Vagi u saradnji sa institutom Food Agility.

Tehnološke inovacije se ne šire samo na pametne gradove, inteligentne zgrade ili nove hibridne radne modele; roboti takođe transformišu poljoprivredu vještačkom inteligencijom, autonomnim traktorima, senzorima koji nadgledaju usjeve u realnom vremenu, dronovima ili robotima za berbu voća i povrća.

Ova farma u Australiji mogla bi predstavljati presedan za ono u šta robotika i vještačka inteligencija mogu transformisati poljoprivredu, ocjenjuju stručnjaci. Među tehnologijom na farmi su bespilotne letjelice, robotski traktori, kombajni i pametni senzori za mjerenje, na primjer, emisije ugljenika ispuštenog u atmosferu.

Istraživači će takođe postaviti najsavremenije bezbjedno okruženje za rješavanje nastajućih rizika sajber bezbjednosti u proizvodnji hrane.

Senzori će mjeriti interakcije između biljaka, tla i životinja. Zajedno će roboti, vještačka inteligencija i algoritmi moći da uspostave prakse i modele održivosti hrane zasnovane na dokazima. Farma već radi na komercijalnom nivou.

Ova pametna farma nije jedini skorašnji izum koji pokreće promjenu u proizvodnji hrane: vertikalne farme štede prostor u gradovima, pametnim staklenicima se može upravljati sa malo resursa, a kompanije za proizvodnju vještačkog mesa sprečavaju ispuštanje velikih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

farma

australija

robotika

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza