Na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti izložba starih računara

27.11.2013. 12:18 / Izvor: eKapija.ba
Na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti izložba starih računara

Susretljivošću Akademije likovnih umjetnosti i kompanije Macline, omogućena je jedinstvena postavka kolekcije starih računara koja će biti otvorena u prostorijama ALU (Obala Maka Dizdara 3) u Sarajevu.

Susretljivošću Akademije likovnih umjetnosti i kompanije Macline, omogućena je jedinstvena postavka kolekcije starih računara koja će biti otvorena u prostorijama ALU (Obala Maka Dizdara 3) u Sarajevu.

Izložba će biti postavljena u periodu od 27. do 30. novembra. Izložba je plod ljubavi prema računarima kolekcionara starih modela, Maglena Stipčevića, koji na ovaj način posjetioce želi educirati o dijelu historije tehnologije, ali ih i zabaviti. U njegovom je vlasništvu većina eksponata među kojima su računari različitih svjetskih brendova poput Apple, IBM, HP, Dell, ali i kompanija koje više ne postoje - Atari, Commodore, Sinclair.

Postavka sadrži i nekoliko primjeraka proizvedenih u tvornicama bivše Jugoslavije kao što su Galaksija, Orao i, svakako, sarajevski Iris. Osim više od 170 starih računara od kojih je većina funkcionalna, bit će prikazano i oko 60 kalkulatora koji daju važan uvid u razvoj ovakve vrste tehnologije kroz vrijeme, a proizveli su ih HP, Texas Instruments, Sharp, Casio, Psion. Među dvadesetak računara koji će biti uključeni za vrijeme izložbe, publika će vidjeti i primjerak iz 1979. godine.

Izložba predstavlja uvod u otvorenje sarajevskog Muzeja starih računara u kojem će publika kroz stalnu postavku u svakom trenutku biti u mogućnosti pogledati mašine koje su prethodile današnjim, i do nekoliko hiljada puta bržim, računarima. Razumijevanje tehnologije i njenih kreatora kroz vrijeme jako je važno, budući da je historija računara neodvojiv dio historije čovjeka, koji računar koristi nezaobilazno, u svakodnevnom životu. U tom smislu, organizator se nada brzom rješenju za pronalazak adekvatnog prostora u koji bi se smjestili ovi ali i svi novi stari računari koje bi njihovi vlasnici željeli ustupiti muzeju.

Pozivaju se svi oni koji žele učesvovati u izlaganju, da postavku obogate sopstvenim primjerkom starog računara koji, po želji, mogu pokloniti ili samo prikazati za vrijeme trajanja izložbe. Za posjetioca koji tokom izložbe osvoji najviše poena na igrici koju će moći igrati na jednom od računara iz 80.-ih godina, osiguran je iPad mini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza