Na Visočici podignut BH Bivak, objekat za sklonište i odmor planinara

15.10.2019. 13:15 / Izvor: Oslobođenje
Na Visočici podignut BH Bivak, objekat za sklonište i odmor planinara

Inicijativu za postavljanje ovog sjajnog objekta neobičnog oblika pokrenulo je planinarsko društvo Željezničar iz Sarajeva.

Visočica je, po mišljenju većine domaćih planinara, jedna od najljepših bh. planina. Ona razdvaja Bosnu i Hercegovinu i oduvijek je nudila pravi izazov za sve one koji vole prirodu ali i pravo, istinsko planinarenje. Visočica je isto tako oduvijek imala i jedan problem, a to je nedostatak ikakvog doma ili skloništa za planinare na ijednom od njenih vrhova.

Izvršen desant

Ali, od nedavno, sve se to promijenilo: Visočica ima svoj prvi bivak, ili u prijevodu planinsko sklonište, koji je izrađen i postavljen po uzoru na mnogo razvijenije zemlje Evrope i svijeta. Mnoštvo planinara iz cijele BiH je, naime, danas pohodilo Visočicu i pod toplim suncem miholjskog ljeta zvanično otvorilo bivak.

Inicijativu za postavljanje ovog sjajnog objekta neobičnog oblika pokrenulo je planinarsko društvo Željezničar iz Sarajeva, u saradnji sa Ministarstvom turizma i okoliša Federacije Bosne i Hercegovine kroz projekat BH Bivak PSFBiH. Ministarstvo je, naime, finansiralo gradnju koja je tekla pod kodnim imenom DUKE01.

"Nakon 7 mjeseci priprema, ekipa PD Željezničar je u augustu i septembru izvršila desant na Visočicu, putem projekta kodnog imena DUKE01. Ideja se rodila i ugledala svjetlo dana zahvaljujući predanom radu našeg malog tima, ali ne smijemo zaboraviti ni Federalno ministarstvo turizma i okoliša koje je, u sklopu projekta BH Bivak PSFBiH, finansiralo njegov dio. Neizmjerno hvala svim članicama i članovima društva, prijateljima iz drugih društava, PSFBiH, te ostalim civilima koji su omogućili jedno ovakvo zdanje", napisali su na Facebooku članovi Željezničara koji nisu krili uzbuđenje što je projekat protekao bez problema. Danas je također bilo uzbudljivo i svečano, a svi su radosni što će planinari napokon imati adekvatnu zaštitu na vrhu ove veličanstvene planine, ako im ikada zatreba.

Na Crvenoj stazi

"Filter Arhitektura je oblikovala naše želje, a mi našoj Visočici poklanjamo ovaj bivak", istakli su iz PD Željezničar.

Bivak je inače i na ruti Crvene staze Vučko Traila, a također se nalazi i na ruti Via Dinarice, koncepta koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa: od Slovenije do sjeverne Albanije.

Foto facebook

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza