Pauza / TURIZAM I GASTRO

Nagradna igra: Nema pite bez Klasovog brašna

17.03.2014. 13:52 / Izvor: eKapija.ba

Klas d.d. priređuje nagradnu igru za svoje vjerne potrošače. Pošaljite fotografije svojih pita, hljebova, kolača i Klasovog brašna, svoje priče o Klasovim pitama i kolačima bez kojih ne možete zamisliti niti jedan dan! Fotografije možete slati putem facebook profila kompanije Klas d.d. Sarajevo, a za najbolje fotografije slijede nagrade na kraju mjeseca.

Za dobru pitu su potrebne tri stvari: Spretne ruke, da ima ko da je pojede i brašno.

Da mi u Bosni imamo puno spretnih ruku svjedoči tradicija razvijanja raznih pita koja se prenosi već stotinama godina. Burek pita, sirnica, krompiruša, zeljanica, tikvapita, mantije, pa i jabukovača, kajmak- baklava, đul pita...

Po piti smo poznati. Po piti nas raspoznaju. I dobro je da nas po dobru znaju.

I apetita ne manjka. Ko je jednom proba, našu pravu bosansku pitu, teško da ne poželi ponovo „omastiti brke“.

A, brašno. Treba znati „potrefiti“ kvalitet i mjeru. Ranije se brašno mljelo u vodenicama uz pomoć velikog kamenja u obliku točka. Kada su sa Zapada došli mlinovi na paru, kao što je i prvi Klasov mlin, pokretačku snagu umjesto vode, preuzela je para. Brašno se mljelo kamen od kamen, žito našavši se između dva kamena, trenjem bi se drobilo i mljelo. Dobiveno brašno, na kraju bi se prosijavalo kako bi se odvojilo od mekinja.

Današnji Klasov mlin za kojeg kažu da ga nema boljeg na Balkanu, melje žito po istom principu. Savremena tehnologija omogućava da se samelju velike količine, puno veće nego možemo i zamisliti, a da se pri tome ono najbolje iz zrna pšenice odvoji, samelje i sačuva sa najboljim svojstvima.

"Vjerovatno zato pod oklagijom ili pod prstima domaćice, i jufka od Klasovog brašna ne puca, tanko se razvija i lijepo se peče. Sigurno zbog toga našu pitu spretne ruke slažu u tepsije, a gladna usta pojedu sa ljubavlju. Ko je jednom proba, ovu našu bosansku pitu, poželi da to opet iznova uradi. I da mu nikad ne dosadi", poručuju iz Klasa.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza