Najbolji film Dvanaest godina ropstva, najviše Oskara Gravitaciji

03.03.2014. 08:25 / Izvor: Fena
Najbolji film Dvanaest godina ropstva, najviše Oskara Gravitaciji

Oscara za najbojli film dobio je film Stevea McQueena "Dvanaest godina ropstva", dok je "Gravitacija" meksičkoga reditelja Alfonsa Cuarona osvojila najviše Oscara pobijedivši u sedam kategorija

Oscara za najbojli film dobio je film Stevea McQueena "Dvanaest godina ropstva", dok je "Gravitacija" meksičkoga reditelja Alfonsa Cuarona osvojila najviše Oscara pobijedivši u sedam kategorija, a najboljim glumcima proglašeni su Cate Blanchett i Matthew McConaughey.

"Dvanaest godina ropstva", film snimljen po istinitoj priči slobodnoga crnca prodanog u ropstvo, osim za najbolji film osvojio je još dva Oscara. Lupita Nyong'o pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice, a film je osvojio i Oscara za najbolji adaptirani scenarij po memoarima Solomona Northupa.

"Svi zaslužuju ne samo preživjeti, nego i živjeti, to je najveće naslijeđe Solomona Northupa", rekao je McQueen primajući nagradu.

Svemirski triler Alfonsa Cuarona "Gravitacija" u kojemu Sandra Bullock glumi doktoricu Stone koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskusnog astronauta Matta Kowalskog na posljednjem letu, osvojio je Oscare za najbolju režiju, fotografiju, montažu, originalnu muziku, zvuk, montažu zvuka i vizualne efekte.

Matthew McConaughey Oscara je osvojio za glavnu mušku ulogu u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" u kojemu glumi homofobnog Teksašanina Rona Woodroofa koji se zarazi AIDS-om i zaobilazeći sustav počinje pomagati oboljelima od te bolesti da nabave potrebne lijekove.

"Ovo je sjajan trenutak u mojoj karijeri", rekao je McConaughey primajući nagradu. "Uživam. Nikad nisam toliko volio svoj posao", dodao je.

Film "Dobri dileri iz Dallasa" osvojio je i Oscare za najbolju mušku sporednu ulogu (Jared Leto) te za šminku.

Cate Blanchett nagrađena je za glavnu žensku ulogu u filmu Woodyja Allena "Jasmine French" u kojemu glumi bivšu bogatašicu koja se ne može pomiriti s činjenicom da je sve izgubila.

Dva Oscara dobio je i film "Veliki Gatsby" koji je nagrađen u kategorijama scenografije i kostimografije.

Spike Jonze dobio je Oscara za najbolji originalni scenarij za film "Ona", dok je u kategoriji najbolje pjesme Oscar dodijeljen pjesmi "Let it Go" iz filma "Snježno kraljevstvo".

Foto: AP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza