Najbolji način za čuvanje hljeba: Najgori je da stoji u plastičnoj kesi

21.10.2019. 13:57 / Izvor: hayat.ba
Najbolji način za čuvanje hljeba: Najgori je da stoji u plastičnoj kesi

Sušenje hljeba ne može se spriječiti, ali se može odložiti. Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hljeb postaje sve tvrđi.

Sušenje hljeba ne može se spriječiti, ali se može odložiti. Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hljeb postaje sve tvrđi. Koliko dugo će ostati svjež zavisi i od podneblja u kojem živite. U područjima sa puno vlage u vazduhu na sobnoj temperaturi hljeb neće izdržati dugo jer vlaga podstiče rast plijesni.

Ukoliko se svjež hljeb čuva u plastici, vlaga može da ‘skvasi’ korice i da čitav hljeb učini gnjecavim. To je greška zbog koje se hljeb može brzo ubuđati ili postati bajat već poslije nekoliko sati. Kesa će polako, ali sigurno “osušiti” hljeb, a sobna temperatura je idealna za razvoj buđi, piše Stvar ukusa. Najbolje rješenje, kažu, jeste da stavite hljeb u zamrzivač. Zamrzavanjem možete sačuvati svježinu hljeba na duži rok, čaki i do dva mjeseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni vazduh ne bi stvorio na njemu kristale vode. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške.

Zamrznuti hljeb možete odmrznuti na dva načina:

Ako vam treba odmah, stavite ga u aluminijsku foliju i zagrijte u rerni;

Ako želite svjež hljeb za ujutru, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutrou će ukus biti kao da ste ga tek kupili.

Foto: pixabay

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza