Najskuplji konj iz BiH prodat za čak 350.000 eura

11.10.2021. 09:00 / Izvor: Faktor
Ilustracija

Foto: NIALL CARSON/PA

Međutim, epitet najskuplji ne znači nužno da je u pitanju i najbolji konj za trke.

Iako se u BiH trke konja i zarada od ovog sporta, te kvaliteta grla ne može usporediti s, primjerice onim u Velikoj Britaniji ili na Novom Zelandu, ipak su i kod nas zabilježeni zapanjujući iznosi za prodano grlo.

Konjičke trke s pravom su nazvane "sportom kraljeva", budući da su vlasnici konja najčešće šeici, prinčevi i multimilijarderi. Prema dostupnim informacijama, najskuplji konj svih vremena je Fusaichi Pegasus, s rekordnom zaradom od parenja od čak nevjerojatnih 70 miliona dolara.

Prema riječima Zijada Tahrića, predsjednika Konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća, u BiH se za potrebe konjičkih klubova kupuju grla čija cijena iznosi svega nekoliko desetaka hiljada eura.

"Konje kupujemo u Engleskoj. Cijena im se otprilike kreće od 10.000 do 30.000 eura. Kroz trke se dolazi do više ili niže cijene. Najskuplji konj kojeg sam imao je Overplay i njegova cijena je bila 25.000 eura. U BiH ima dosta kvalitetnih konja, ali je najbolji konj bio Namčo, čiji vlasnik je bio Slobodan Jovanović u čijem je vlasništvu firma Intergaj iz Bijeljine. On je prodat u Australiji za 350.000 eura", kaže Zijad Tahrić.

Aladin Ćerimović, predsjednik Konjičkog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše, pojašnjava da u konjičkom sportu epitet najskuplji ne znači nužno da je u pitanju i najbolji konj za trke.

Kako god, kada se govori o vrijednosti konja, uvijek najvišu cijenu postižu čistokrvne pasmine koje mogu sudjelovati na raznim natjecanjima na kojima postižu izvrsne rezultate.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza