Najveće greške koje radite kod pranja traperica

16.05.2014. 11:20 / Izvor: tportal.hr
Najveće greške koje radite kod pranja traperica

​Teško je danas zamisliti da netko nema barem jedan par traperica u ormaru bez obzira ima li devet ili 99 godina. No koliko god skupe ili trendi bile, traperice treba znati pravilno oprati da bi trajale što dulje.

Teško je danas zamisliti da netko nema barem jedan par traperica u ormaru bez obzira ima li devet ili 99 godina. No koliko god skupe ili trendi bile, traperice treba znati pravilno oprati da bi trajale što dulje i zadržale svoju boju

1. Perite ih s krive strane

Kod pranja u perilici tkanine se taru jedna o drugu, a to utječe na čvrstoću platna i gubitak boje. Stoga je obavezno traperice prati okrenute na krivu stranu, a jednako je važno zatvoriti sve patentne zatvarače da se tkanina ne ošteti.

2. Previše hlača u perilici

Ako stavite previše pari traperica na pranje odjednom, veće su šanse da će se materijal pohabati prije zbog gore navedenih razloga. Da, super je oprati više pari traperica odjednom, ali ako želite da potraju, to nije dobra ideja. U bubnju mora ostati dovoljno mjesta da se tkanina može neometano okretati.

3. Čuvanje tkanine i boje

Najbolje bi bilo da traperice možete prati na ruke i zatim ih ostaviti da se ocijede pa posuše. To predstavlja problem ako su prljavije, jer ruke ne mogu oprati traperice kao perilica rublja. Ovo možete probati ako nisu jako prljave, a i tada je najbolje izbjegavati vrelu vodu.

4. Deterdženti koji čuvaju boju

Formule u deterdžentima koje čuvaju boju tkanine zaista djeluju pa je dobro koristiti ih kod svakog pranja. Osim toga, takvi deterdženti deaktiviraju klor koji se nalazi u vodi, a poznato je da on izbljeđuje boju.

5. Oprezno sa sušilicom

Tkanine se stisnu ako su u sušilici predugo, odnosno ako se presuše ili isuše. Traper je tu posebno osjetljiv. Stoga stručnjakinja za čišćenje i održavanje Caryolin Forte savjetuje za goodhousekeeping.com da ih izvadite dok su još vlažne, zagladite i pustite da se same posuše do kraja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza