Najvećoj koloniji kraljevskih pingvina prijeti nestanak

28.07.2018. 09:57 / Izvor: HINA
Najvećoj koloniji kraljevskih pingvina prijeti nestanak

Kolonija kraljevskih pingvina na ostrvu u arhipelagu Kroze kod Antarktika, koja se smatrala najvećom na svijetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 odsto.

Kolonija kraljevskih pingvina na ostrvu u arhipelagu Kroze kod Antarktika, koja se smatrala najvećom na svijetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 odsto, upozoravaju naučnici.

Od početka 80-tih godina prošlog vijeka do danas, "kolonija se smanjila za 88 odsto, s oko 500.000 na 60.000 parova za razmnožavanje", piše u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Antartic Science.

Budući da se kao jedan par računaju četiri životinje (roditelji i dvoje mladih), to znači da na ostrvu živi oko 240.000 kraljevskih pingvina.

"To je strašno smanjenje", rekao je Henri Vajmerskirh, glavni autor studije. "Ako je razlog u okolini, tek nam onda ništa nije jasno", dodao je.

Otkrivena 60-tih godina 20. vijeka, kolonija se nalazi u prirodnom rezervatu Južnim francuskim teritorijima  (TAAF). Od 80-tih, smatrala se najvećom kolonijom kraljevskih pingvina na svijetu.

"Do ove studije, populacija kraljevskih pingvina širom Južnog okeana procjenjivala se na milion i po parova za razmonožavanje".

Loše vijesti koje stižu s ovog ostrva "znače da smo izgubili gotovo trećinu globalne populacije," rekao je Vajmerskirh.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza